Romana lucrului prost facut: sute de mii de euro pentru camine moderne care nu au functionat niciodata

Romana lucrului prost facut: sute de mii de euro pentru camine moderne care nu au functionat niciodata

Le vor schimba destinatia De-a lungul anilor, reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui si-au anuntat intentia de a prelua centrele de zi construite prin fonduri europene pentru copiii de la sate si sa le treaca in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, pentru a le transforma in centre sociale pentru persoane aflate in dificultate sau persoane cu handicap. Bucataria, salile de mese si de studiu pentru copii au fost transformate in sali de consultatie si tratament, iar dormitoarele de la etajul cladirii au devenit locuinta pentru nou medic de familie. Noi trebuie sa le aducem la strandardele de care avem nevoie si sa obtinem autorizatiile necesare de la Directia de Sanatate Publica si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pentru ca legislatia s-a schimbat si trebuie sa indeplinim alte norme", a precizat Ionel Stefanica Armeanu, directorul general al DGASPC Vaslui.

acum 41 luni (19 May 2017)

Cladiri moderne, construite la standarde europene si complet utilate, care fi trebuit sa vina in sprijinul copiilor defavorizati, cu risc de abandon, s-au construit in mai multe comune din judetul Vaslui. Centrele de zi pentru copii au fost finantate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurale (FEADR), fiecare investitie ridicandu-se la aproximativ 160.000 de euro, iar autoritatile contractante, primariile, aveau obligatia sa asigure cheltuielile de personal.

In comunele Solesti, Vulturesti, Vutcani s-au construit cate un astfel de "after school" (in teorie, institutii unde copii ar trebui sa fie gazduiti dupa ore, pentru a manca si a-si face temele). Cladirile au fost ridicate si utilate, insa obiectivul - "imbunatatirea situatiei scolare si familiale a copiilor cu o situatie financiara precara a parintilor" - nu a mai fost atins: centrele au fost inaugurate de autoritati pentru ca imediat sa fie inchise. Intre timp, primariile au scapat de perioada de monitorizare de cinci ani, in care nu aveau voie sa schimbe destinatia proiectului, astfel ca edilii pregatesc sa predea after school-urile autoritatilor judetene, pentru a fi folosite in alte scopuri.

Cum sa omori o idee buna

In comuna Solesti, considerata una dintre cele defavorizate, au fost construite prin FEADR doua centre (unul pentru copii si altul pentru batrani) si amandoua sunt cu lacatul pe usa.

Centrul de zi, botezat dupa prima doamna a Romaniei, Elena Cuza, care isi doarme somnul de vechi chiar in comuna Solesti, a fost inaugurat cu fast in iunie 2011. Din toamna, odata cu redeschiderea scolilor, ar fi trebuit sa le ofere elevilor sarmani din Serbotesti si Iaz posibilitatea sa isi faca temele dupa orele de curs, sprijiniti de personal specializat, si sa primeasca o masa calda.

Centru pentru Batrani de la Valea Silistei FOTO Simona Voicu

In 2012, tot in comuna S... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro