Rolul si destinul reprezentarii romanesti in Romania moderna. "Timp de 100 de ani, cu foarte mici exceptii, politicienii au avut o tara a lor"

Rolul si destinul reprezentarii romanesti in Romania moderna.

In aceste conditii, cele 30 de cabinete care au guvernat Romania in perioada 1918-1941 (da, ati citit bine: 30) nu au facut decat sa demonstreze cat de dezbinata si victima a unei lipse de viziuni a fost clasa politica autohtona si mai ales cat de departe era agenda politicianului de agenda cetateanului de rand. Din punct de vedere al accesului la tehnologie si informatie, cred ca e suficient sa amintim ca in 1988 Romania avea doar 700.000 de abonati telefonici la o populatie de 23 de milioane de locuitori, cifre care ne arunca, ca in multe alte zone ale vietii socio-economice, pe ultimul loc din Europa.

acum 35 luni (12 Jan 2018)

Accesul la sanatate si la educatie pentru omul de rand era foarte scazut (doar o treime din populatia tarii finaliza cei 7 ani ai invatamantului obligatoriu) si marea majoritate a taranimii traia in crunta mizerie. Date statistice din 1937 ne arata ca doar 1% dintre femei nasteau in spital asistate de un medic in conditiile in care Romania avea cea mai mare natalitate din Europa. In aceste conditii, cele 30 de cabinete care au guvernat Romania in perioada 1918-1941 (da, ati citit bine: 30) nu au facut decat sa demonstreze cat de dezbinata si victima a unei lipse de viziuni a fost clasa politica autohtona si mai ales cat de departe era agenda politicianului de agenda cetateanului de rand. Aceasta lipsa de viziune si ruptura dintre politic si cetatean a facut posibila guvernarea fascista si mai apoi imbratisarea comunismului ca solutie salvatoare. Masurile puse in practica pentru ceea ce era promovat ca "plan de modernizare a tarii" (industrializarea, colectivizarea etc.), s-au facut cu forta armata si cu vesnica amenintare cu inchisoarea. Criza alimentara a fost dublata de o rationalizare a agentului termic si mai ales de un profund sentiment de frica ce stapanea intreaga populatie. Din punct de vedere al accesului la tehnologie si informatie, cred ca e suficient sa amintim ca in 1988 Romania avea doar 700.000 de abonati telefonici la o populatie de 23 de milioane de locuitori, cifre care ne arunca, ca in multe alte zone ale vietii socio-economice, pe ultimul loc din Europa.

Din punct de vedere al vietii politice, pseudo-stabilitatea dictaturii comuniste nu a micsorat distanta dintre cetatean si guvernant, ba chiar din contra. Diferenta de acces la resurse dintre nomenclatura comunista si cetateanul de rand a condus la ideea ca primul se situeaza deasupra legii si ca i se permite/cuvine orice si cel de-al doilea trebuie sa "tina capul plecat". Micile zone de detensionare, materializate prin posibilitatea micului furt de la "stat", transforma cetateanul in ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro