Rolul lui Manuc in rapirea Basarabiei de catre rusi

Rolul lui Manuc in rapirea Basarabiei de catre rusi

In 1812, negocierile de la Bucuresti ajunsesera, pe fondul avansului catre Est al lui Napoleon si al opozitiei acestuia fata de absolutismul rus, pe punctul de a impune Rusiei completa eliberare a Munteniei si Moldovei. Rusia insista sa pastreze, macar, partea de Molodova dintre Prut si Nistru, iar eteristii sperau sa poata folosi acest teritoriu ca baza de manevra si cap de pod pentru o viitoare ofensiva impotriva turcilor.

acum 75 luni (21 Jun 2015)

>

In acel an se implineau 6 ani de cand Rusia ocupase Muntenia si Moldova.

Mai intai, a anihilat tentativele rusesti de patrundere in Balcani, peste Dunare, apoi a derulat negocieri insistente (cu participarea indirecta a marilor puteri europene), pentru a forta Rusia sa se retraga din Moldova si Muntenia. Contrar tezelor rusesti, nimeni in Principate nu asteptase Rusia ca pe o putere eliberatoare: elita politica romaneasca, la 1806, s-a refugiat din calea ocupantului, peste Dunare, la Silistra, Rusciuk si Constantinopol, in Transilvania sau peste Olt.

In 1812, negocierile de la Bucuresti ajunsesera, pe fondul avansului catre Est al lui Napoleon si al opozitiei acestuia fata de absolutismul rus, pe punctul de a impune Rusiei completa eliberare a Munteniei si Moldovei. Manuc-bey, negustor armean cu interese in Balcani si mediator in cadrul acestor negocieri, era, in secret, agent rus (ca si multi greci eteristi). Rusia insista sa pastreze, macar, partea de Molodova dintre Prut si Nistru, iar eteristii sperau sa poata folosi acest teritoriu ca baza de manevra si cap de pod pentru o viitoare ofensiva impotriva turcilor. Ea i-a fost comunicata lui Manuc, care, in calitate de mediator si de supus otoman, se presupunea ca o va impartasi partilor interesate. Dar Manuc a ales sa ascunda informatia care ar fi intarit pozitia otomana, iar turcii, ignorand slabiciunea Rusiei, au cedat presiunilor si au acceptat sa dea ceea ce nu era al lor.

Mi-am amintit de aceste imprejurari pentru ca, din intamplare, turul al II-lea al alegerilor locale din Basarabia are loc in ziua in care, cu 203 ani in urma, la Bucuresti, avea loc rapirea Basarabiei. Sper doar ca basarabenii nu vor face, singuri si nesiliti de nimeni, alegerea pe care, atunci, a facut-o Manuc... ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro