Rolul citirii Psalmilor, recunoscut de unii psihologi

Rolul citirii Psalmilor, recunoscut de unii psihologi

Atunci cand se practica o metoda de relaxare, de meditatie, de rugaciune, de conectare la Sine, de inducere a unei stari de calm, intreg organismul va resimti efecte pozitive", explica psihologul clinician Dana Crisan. In diverse abordari terapeutice (metode si tehnici, curente in psihoterapie), planul de interventie personalizat, adaptat fiecarei persoane, are corelatie si asemanari cu tematica Psalmilor, astfel exista paralele intre Psalmii care se citesc in caz de depresie, dizarmonie si unele tehnici psihoterapeutice de suport si consiliere", mai explica psihologul.

acum 78 luni (2 Oct 2016)

Daca unii incearca diferite terapii alternative, altii si-au gasit linistea in religie, astfel ca multe culte religioase au practianti ferventi care provin, uneori, din randul celor ce au suferit dezechilibre interioare destul de severe. De aici si pana la corelarea cu psihologia nu a mai fost decat un pas, astfel ca nu putini au fost specialistii care au constatat ca citirea unor rugaciuni ori texte religioase au un efect asemantor unei sedinte de psihoterapie. Aceasta mai arata ca gasirea unui echilibru psihic interior este un deziderat, in special in contextul unei vieti dificile, a depasirii unor traume, situatii de boala, criza, evenimente traumatice. "Totodata, este vorba despre gasirea unui echilibru psihic in viata de zi cu zi, prin alternarea activitatilor profesionale cu momente de pauza, repaos, relaxare mentala si psihica. Legatura stransa dintre ganduri, emotii (trairi) si planul fizic, corpul omenesc, se transpune in psihosomatica, adica resimtim la nivel fizic anumite tulburari provocate de stres, oboseala, anxietate, etc. Atunci cand se practica o metoda de relaxare, de meditatie, de rugaciune, de conectare la Sine, de inducere a unei stari de calm, intreg organismul va resimti efecte pozitive", explica psihologul clinician Dana Crisan. "Lecturarea Psalmilor intr-o stare de destindere, de calm, de concentrare pe mesajul acestora, poate ajuta in cazul diverselor dezechilibre psihice ori a unor disfunctionalitati in viata cotidiana. In diverse abordari terapeutice (metode si tehnici, curente in psihoterapie), planul de interventie personalizat, adaptat fiecarei persoane, are corelatie si asemanari cu tematica Psalmilor, astfel exista paralele intre Psalmii care se citesc in caz de depresie, dizarmonie si unele tehnici psihoterapeutice de suport si consiliere", mai explica psihologul.

Astfel, potrivit studiilor efectuate pana in prezent, psihologii care sunt de acord cu ideea de "rol terapeutic" al psalmilor arata c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro