Ritualuri de Sfantul Gheorghe - in Ardeal casele se impodobesc cu rug si leustean, iar in Bucovina tinerii se urzica

Ritualuri de Sfantul Gheorghe - in Ardeal casele se impodobesc cu rug si leustean, iar in Bucovina tinerii se urzica

In Muntenia, se pun crengi de tufan sau de par, in Transilvania rug verde si leustean, rug sau frunza de fag sau gorun in Banat, si au si rol in protejarea casei si gospodariei de actiunea strigoilor de mana, care sunt foarte activi in aceasta perioada. Ritualuri de Sfantul Gheorghe - fetele nemaritate isi pot vedea ursitul In alte zone ale Romaniei, un obicei de Sfantul Gheorghe este stropitul sau scaldatul oamenilor, animalelor sau al obiectelor din gospodarie, in vederea purificarii si pentru nu a se imbolnavi tot anul si pentru a se curata de rele.

acum 108 luni (22 Apr 2015)

Crestinii il praznuiesc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe pe 23 aprilie. Dintre ritualurile de Sfantul Gheorghe, in aceasta zi este bine ca la ferestre si la usi crestinii sa puna ramuri de salcie, ca semn de sarbatoare si prosperitate. De Sfantul Gheorghe, daca gospodarii se stropesc cu apa neinceputa, luata dis-de-dimineata din fantana, apoi cu agheasma, acestea alunga orice vraja din casa lor. Se obisnuieste ca de Sfantul Gheorghe casele si anexele sa fie impodobite.

In Muntenia, se pun crengi de tufan sau de par, in Transilvania rug verde si leustean, rug sau frunza de fag sau gorun in Banat, si au si rol in protejarea casei si gospodariei de actiunea strigoilor de mana, care sunt foarte activi in aceasta perioada.

Obiceiul ramurilor verzi de Sfantul Gheorghe are o dubla semnificatie in civilizatia traditionala: marcheaza venirea primaverii si are proprietati aducatoare de noroc. Radacinile acestei practici se regasesc in credinta ca, atunci cand vine pe pamant, Sfantul Gheorghe isi leaga calul de un stalp al portii si paste iarba de pe glie. Ritualuri de Sfantul Gheorghe - obiceiul urzicatului in Bucovina

"Ziua de Sfantul Gheorghe marcheaza inceputul primaverii, intreaga natura dezlantuindu-se, pentru a capata cat mai mult din verdele viu ce apare din rodul semintelor ori din mugurii pomilor. Nu intamplator, in iconografia romaneasca, Sfantul Gheorghe este reprezentat ca purtand peste vesmintele sale de ostas o mantie de culoare verde. In zorii zilei de Sfantul Gheorghe, gospodarii decoreaza portile, usile, ferestrele, grajdurile, magaziile, hambarele, vasele cu lapte, fantanile si instrumentele agricole cu ramuri verzi", spune cercetator stiintific doctor Ilin-Grozoiu Loredana Maria, de la Institutul de Cercetari Socio-Umane "C.S. Nicolaescu-Plopsor" Craiova, intr-un articol despre "Credinte si ritualuri legate de sarbatoarea Sfantului Gheorghe in zona Mehedintilor". In aceasta zi, t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro