Riscurile unui factor aparent invizibil, dar agresiv pentru organism: poluarea. Sursele poluante din locuinte

Riscurile unui factor aparent invizibil, dar agresiv pentru organism: poluarea. Sursele poluante din locuinte

FOTO 123 RF Din pacate, despre aceste lucruri stim mai putin, vorbim mai putin si, mai rau decat atat, nici macar nu exista in Romania practica de a masura sursele de factori agresivi care determina bolile alergice, respiratorii si care, impreuna cu poluarea, constituie un cumul de factori agresivi pentru plamani, adauga medicul alergolog. De la alergii de cai repiratorii superioare - rinita, rinoconjunctivita, complicata ulterior si cu sinuzita, inflamatii cronice, induceri sau agravari ale astmului alergic, dar chiar si alte boli respiratorii provocate de poluare sau de fumat sau infectii, daca devin si alergici - deci se senzibilizeaza pentru ca traiesc intr-o zona invadata de plante alergizante - atunci se adauga inca un factor de risc." Intr-un mediu invadat, pe de o parte de factori poluanti, iritativi, chimici, pe de alta parte, de plante alergizante si agresive care cresc necontrolat, sanatatea plamanilor are de suferit." Aerul din interior, de la locuinta sau de la locul de munca poate fi si el plin de substante poluante si de alergeni. FOTO 123 RF De asemenea, exista o specie cunoscuta, gandacii de bucatarie, care, in conditii de umezeala si curatenie deficitara, pot contribui la cresterea riscului de alergii respiratorii, inclusiv de astm, avertizeaza medicul.

acum 53 luni (21 Apr 2018)

Respiram zilnic 20.000 de litri de aer. Cele mai recente statistici arata ca Bucurestiul este unul dintre cele mai poluate orase europene, iar in Iasi si in Brasov, nivelul particulelor periculoase PM10 din aer depaseste nivelul maxim prevazut de legislatie.

Nici in interior nu suntem feriti de poluare, aerul din locuinte fiind, de multe ori, chiar mai daunator decat cel de afara. Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC), impreuna cu Societatea Romana de Pneumologie (SRP) au lansat o campanie de constientizare a calitatii aerului pe care il respiram si a efectelor pe care le are aerul poluat asupra sanatatii romanilor.

In timpul furtunilor, nivelul poluarii creste

"Poluarea este un factor aparent invizibil, dar care sapa profund, ritmic, si pe care organismul uman il simte", explica prof. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti. Ea este prezenta mai ales in proximitatea zonelor industriale si a marilor intersectii, acolo unde timpul de asteptare pentru masini este foarte mare. "Mai este si cealalta poluare, pe care o suportam cu stoicism, uneori si cu inconstienta, din punct de vedere al consecintelor - de la domiciliu. Dar, pe de alta parte, si in gazele care se emana exista particule suspendate care sunt extrem de nocive", mai spune universitarul.

Un exemplu binecunoscut care influenteaza poluarea este alternanta de temperatura, curentul de aer care se formeaza in timpul furtunilor, adauga acesta. "Stim ca aceste alternante de temperatura aduc astfel de furtuni si daca este un plafon coborat al norilor si, bineinteles, umezeala pot fi tot atatea elemente care influenteaza poluarea." Am observat ca oamenii sunt mult mai putin preocupati de calitatea aerului pe care il respira decat de calitatea mancarii. Poliana Leru, vicepresedinte al Societatii Romane de Alergologie si Imunologie ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro