Riscul terorist tulbura campania din Franta

Riscul terorist tulbura campania din Franta

Cu doar cateva zile inainte de primul tur de scrutin al prezidentialelor din Franta, dejucarea unui atentat indreapta atentia asupra securitatii nationale, subiect ce nu a fost tocmai prezent in campania electorala. Regulile stricte privind difuzarea de informatii vizeaza numai posturile de televiziune si de radio, astfel ca obtinerea unui avantaj de ultim moment depinde numai de abilitatea candidatilor de a exploata mediul online.

acum 48 luni (19 Apr 2017)

Cu doar cateva zile inainte de primul tur de scrutin al prezidentialelor din Franta, dejucarea unui atentat indreapta atentia asupra securitatii nationale, subiect ce nu a fost tocmai prezent in campania electorala. Asta si pentru ca in prim-plan au fost adesea scandalurile legate de angajari fictive care ii au ca protagonisti pe doi dintre pretendentii la fotoliul prezidential - candidatul Partidului Republicanilor, Francois Fillon, si candidata extremei-drepte, Marine Le Pen. Insa anuntul despre arestarea la Marsilia a doi barbati suspectati de planificarea unui atac "iminent", facut marti de ministrul de Interne, Matthias Fekl, schimba datele problemei. Potrivit anchetatorilor, cei doi, in varsta de 23, respectiv 29 de ani, ambii de nationalitate franceza si "cunoscuti pentru radicalizarea lor", intentionau sa atace sediul unuia dintre candidati. Iar in urma perchezitiilor efectuate dupa arestarea lor s-a descoperit ca acestia erau in posesia a trei kilograme de exploziv de tip TATP, a unor arme si a unui drapel al organizatiei jihadiste Statul Islamic. Potrivit BFMTV, Unitatea de coordonare a luptei antiteroriste l-a clasat pe acesta la nivelul 2 al persoanelor aflate in pericol, pe o scara de la 1 la 4 (1 fiind nivelul maxim). Marine Le Pen este la nivelul 3, iar candidatul de centru Emmanuel Macron si cel de extrema-stanga Jean-Luc Melenchon sunt la nivelul 4. Conform analistilor, prezidentiabilii vor profita pe cat posibil de noile evolutii pentru a atrage votanti, mai ales ca batalia se duce pe muchie de cutit.

Cel mai recent sondaj pentru primul tur il crediteaza pe Macron cu 23% din intentiile de vot, cu 22,5% pe Le Pen, cu 19,5% pe Fillon si cu 19% pe Melenchon. In acest context, este de asteptat ca, pe ultima suta de metri, Fillon sa-si centreze discursul pe amenintarea terorista, incercand astfel sa recupereze din handicap si sa intre in turul doi. Reguli electorale, dar nu si pe retelele de socializare Desi campania electorala pentru primul tur v... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro