Risca Igor Dodon sa comita greseala care i-a adus pe comunistii lui Voronin la putere in Republica Moldova?

Risca Igor Dodon sa comita greseala care i-a adus pe comunistii lui Voronin la putere in Republica Moldova?

Aceasta este, de asemenea, optiunea preferata de Kremlin, pentru ca ar asigura indepartarea Moldovei de UE odata ce 250.000 de alegatori transnistreni se vor alature fortelor pro-rusesti de pe malul drept. Acest tip de cooperare implicita intre cele doua forte politice majore, care pretind a fi in opozitie una fata de cealalta, este in acelasi timp o binecuvantare si un blestem pentru partidele de opozitie de centru-dreapta. Astfel de tranzactii facute pe la spate ar putea servi drept un imbold pentru consolidarea opozitiei, care, desi este sprijinita de aproximativ o treime din societate, continua sa aiba dificultati in promovarea unei alternative, avand in vedere resursele administrative, financiare si de media ce stau la dispozitia duetului Plahotniuc-Dodon pe de o parte, si restul opozitiei pe de alta.

acum 88 luni (13 Mar 2017)

>

Schimbarile prezentate la 28 februarie i-ar oferi sefului statului puterea de a dizolva parlamentul in cinci circumstante noi, in plus fata de cele doua existente deja. Este evident ca Dodon devine din ce in ce mai frustrat din cauza rolului sau ceremonial, pe cand el se vede un al doilea Putin, citand sondajele in care presedintele rus este in mod constant cel mai popular politician in Moldova. Fractiunea Socialista din legislativ are 24 de semnaturi in sustinerea initiativei, dar ii mai lipsesc 10 semnaturi din cele 34 necesare, deci procesul parlamentar, cel mai probabil, va esua. Prin urmare, Dodon nu prea poate conta pe utilizarea referendumului in avantaj personal sau de partid, cu exceptia cazului in care este sustinut de Plahotniuc. Seful Partidului Democrat ar fi probabil mai interesat de al doilea referendum propus de Dodon, cel cu privire la reglementarea transnistreana.

La 1 martie, in ajunul comemorarii a 25 de ani de la inceperea conflictului transnistrean, Igor Dodon a propus o platforma publica pentru reconciliere nationala. Dodon a solicitat mai devreme un referendum cu privire la o solutionare diferendului Transnistrian, care a fost imediat respins de catre liderul separatist, Vadim Krasnoselsky. Cu toate acestea, mesajele ulterioare atat din Tiraspol, cit si de la Moscova indica dorinta de a lua in considerare optiunea promovata de Dodon. Aceasta este, de asemenea, optiunea preferata de Kremlin, pentru ca ar asigura indepartarea Moldovei de UE odata ce 250.000 de alegatori transnistreni se vor alature fortelor pro-rusesti de pe malul drept. La acest moment, Plahotniuc nu este interesat de acest scenariu, dar el va beneficia enorm daca federalizarea va fi perceputa ca o amenintare reala si va incepe sa domine agenda publica. Atat Plahotniuc, cat si Dodon vor avea de castigat, acesta din urma pledeaza pentru o solutie federala (pro-Rusa), iat Partidul Democrat se pozitioneaza ca singurul aparator al integrarii europene. Antic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro