Rimetea, paradisul amatorilor de parapanta

Tineri din toata lumea se aduna in localitatea care a devenit faimoasa in intreaga lume pentru ca, datorita reliefului dominat de stanci si de canioane, soarele rasare de doua ori pe zi, prima data de dupa linia orizontului, iar a doua oara de dupa Piatra Secuiului. Prosperitatea a tinut pana cand austriecii au deschis mult mai modernele fierarii din Resita si din Hunedoara, care au produs o cantitate mult mai mare de obiecte de fier, mai ieftine decat cele produse de micile forjerii din Rimetea, care au fost eliminate de pe piata, in cursul secolului al XIX-lea.

acum 95 luni (5 Jul 2015)

Localitatea este faimoasa pentru faptul ca in Rimetea, in fiecare dimineata, soarele rasare de doua ori.

Satul Rimetea din Muntii Apuseni a devenit un adevarat paradis al amatorilor de parapanta si de escalada. Tineri din toata lumea se aduna in localitatea care a devenit faimoasa in intreaga lume pentru ca, datorita reliefului dominat de stanci si de canioane, soarele rasare de doua ori pe zi, prima data de dupa linia orizontului, iar a doua oara de dupa Piatra Secuiului. Insa nu pitorescul rasaritului de soare este motivul pentru care tinerii vin in acest sat, ci curentii de aer care favorizeaza practicarea sporturilor extreme, de la parapanta la escalada. Satul se afla intr-un adevarat canion, iar stancile din jurul sau au creat curenti de aer apreciati de tinerii care practica zborul cu parapanta. Ne bucuram ca vin atat de multi", spune una dintre proprietarele de pensiuni din Rimetea.

De asemenea, in Rimetea vin si tineri care fac escalada sau alpinism. Stancile din jurul satului sunt extrem de potrivite pentru astfel de sporturi.

Patrimoniu deosebit

Exista si o categorie de turisti care vin pentru patrimoniul construit al satului. Casele cu frontoane, ridicate in secolul al XIX-lea de catre bogatii negustori de fier si de proprietarii de forjerii se afla pe lista tentativa a UNESCO, spune profesoara de geografie Erika Szekley.

Un alt lucru pentru care Rimetea este faimoasa este reprezentat de vaioarele din centrul satului. Este vorba de doua bazine dreptunghiulare de piatra, pline cu apa rece ca gheata, construite de localnici dupa marele incediu care a distrus acum doua sute de ani intreaga localitate. De fapt, multi dintre localnici mai pastreaza vie amintirea incendiului din 1870, cand Rimetea a fost distrusa de flacari. Sirul de Sus era al bogatilor negustori de fier si proprietari de forje.

Casele albe sunt construite in stilul clasic al Europei Centrale, cu ziduri de piatra si porti masive de lemn, cu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro