Riadul ar putea trimite trupe la sol in Siria

Camioane si ambulante venind din Turcia au intrat duminica in Siria aducand ajutoare pentru populatia care fuge din Alep si de lupte, in timp ce loviturile aeriene ruse vizeaza orasul apropiat de frontiera turca. "Dupa infrangerea Daech (acronim in araba al organizatiei jihadiste Statul Islamic) si a Frontului al-Nosra in Irak si in Siria, Arabia Saudita si SUA au decis sa trimita soldati sauditi in Siria" pentru sustinerea rebelilor inarmati, a precizat Rezaie adaugand ca "in aceste conditii, o confruntare intre Rusia, Turcia, Arabia Saudita si Siria si apoi intrarea SUA in conflict va face posibil un mare razboi regional".

acum 69 luni (8 Feb 2016)

Camioane si ambulante venind din Turcia au intrat duminica in Siria aducand ajutoare pentru populatia care fuge din Alep si de lupte, in timp ce loviturile aeriene ruse vizeaza orasul apropiat de frontiera turca.

Progresarea armatei Damascului reprezinta o turnura in razboiul sirian si plaseaza fortele opozitiei in cea mai rea situatie de la debutul conflictului, in 2011. In afara marelui oras Alep, bastion al insurgentei, opozitia bate in retragere si in alte orase din tara, sub presiunea puternicei aviatii ruse care le spulbera pozitiile.

In sectoarele provinciei Alep detinute de opozanti locuiesc circa 350.000 de persoane si activistii umanitari sustin ca este iminenta caderea orasului, care era cel mai important din Siria inainte de razboi, sub controlul fortelor guvernamentale siriene. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), care furnizeaza zilnic situatia razboiului civil, a precizat ca loviturile aeriene ale aviatiei ruse au atins duminica zone din jurul localitatilor Bachkoy, Haritan si Kfr Hamra, la nord de Alep. Avansarea armatei siriene si a militiilor siite care o sustin, in special cea iraniana, ameninta izolarea Alepului, detinut de insurgenti, de caile de aprovizionare turce. Strategia ruso-siriana este simpla - incercuirea orasului si taierea aprovizionarii in alimente si arme provenind din Turcia vecina. "Daca nu primesc un ajutor urgent din tarile din Golf si din Turcia, asta poate insemna debutul sfarsitului pentru insurgenti".

Rusia nu vrea negocieri de pace

Violenta loviturilor aeriene si fulgeratoarea revenire a armatei siriene au impins cateva zeci de mii de sirieni - autoritatile de la Ankara avanseaza cifra de 70.000 - sa ia drumul bejeniei in directia frontierei turce. Ofensiva armatei lui Assad sustinuta de aviatia rusa a fost declansata in ziua lansarii la Geneva a unei runde de negocieri intre reprezentantii guvernului Assad si insurgentii sirieni, sub egida ONU. Din cauza acestei ofensive... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro