Rezistenta bancilor la darea in plata. Institutiile de credit trag cu dintii pentru ca legea sa ajunga pe masa Curtii Constitutionale

Rezistenta bancilor la darea in plata. Institutiile de credit trag cu dintii pentru ca legea sa ajunga pe masa Curtii Constitutionale

Legea darii in plata, promulgata la finele lunii aprilie, scoate la iveala modul duplicitar in care bancile analizeaza solicitarile venite de la clientii care vor sa renunte la locuinte pentru a scapa de datorii. Peste 1.900 de dosare de dare in plata au ajuns in instanta Desi Legea darii in plata a intrat in vigoare in urma cu numai doua luni si jumatate, deja peste 1.900 de dosare sunt inregistrare la judecatoriile din tara, arata datele publicate pe portalul instantelor de judecata. Prima sesizare de neconstitutionalitate ajunsa la CCR, la 21 iunie, este formulata de UniCredit Bank, insa, intre timp, toate marile banci de pe piata locala, care au acordat un numar foarte mare de credite populatiei inainte de criza economica, au inregistrate dosare la Curte.

acum 36 luni (27 Jul 2016)

Legea darii in plata, promulgata la finele lunii aprilie, scoate la iveala modul duplicitar in care bancile analizeaza solicitarile venite de la clientii care vor sa renunte la locuinte pentru a scapa de datorii. Actul normativ este interpretat diferit de banci, care accepta darea in plata a unor locuinte doar in situatiile in care sumele incasate de banci sunt consistente.

In caz contrar, reprezentantii bancilor ii cheama pe romanii care vor sa renunte la povara executarii silite in instanta, timp in care se suspenda orice plata catre creditor, dar si orice procedura de executare.

Exemplu de dare in plata acceptata

La Iasi, de pilda, Banca Transilvania a acceptat darea in plata a unui apartament cu doua camere pentru care proprietarii estimeaza ca i-au platit pana acum cel putin contravaloarea initiala. Este vorba de sotii S.L si I.L, de 36, respectiv 37 de ani, parintii a doi copii minori, care au reusit sa scape de datorii in timp ce banca voia sa le vanda apartamentul si sa continue sa ii execute silit.

Unul dintre soti lucreaza in sistemul bugetar, iar in anul 2007 au decis sa contracteze un imprumut in franci elvetieni la Volksbank (banca preluata, intre timp, de Banca Transilvania) pentru a-si achizitiona un apartament. au ales un apartament a carui valoare era in 2007 de 60.000 de euro si pentru care au platit un avans de 12.000 de euro. Cei doi soti au avut de platit bancii o rata lunara la credit de 440 de franci elvetieni. In anul 2007, cand cursul leu-franc elevetian a fluctuat intre 1,9 si 2,2 lei, rata a fost de aproximativ 950 de lei. In urma unor actiuni intentate in justitie, familia a reusit sa suspende valorificarea imobilului, iar la inceputul lunii iunie 2016, prin intermediul unei societati de avocati, a solicitat darea in plata a imobilului, care s-a concretizat, ulterior, luna aceasta, pentru datorii de 78.000 de franci elvetieni (adica 71.500 de euro).

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro