Revolutionar: "In '89 m-am ridicat pentru libertate si dreptate, nu pentru hotii, aranjamente de clan si golaneala"

Revolutionar:

Reporter: Domnule Vlad Vasiliu, anul acesta se fac 28 de ani de la Revolutia din Decembrie. Ar trebui sa optez pentru una din doua: Ori m-as intoarce in teatru (cum am si facut), ori, constient, as lupta impotriva tuturor "gunoaielor" ridicate de revolutie, care dadeau din coate sa obtina un loc alaturi de nomenclaturisti. Cea mai mare greseala facuta de oamenii cu bun simt si de intelectuali a fost pasul inapoi, lasand oportunistii, incultii, grobienii sa iasa in fata. Ma aflam in fata comitetului judetean de partid de la Galati, avand in vedere ca acesta se afla vizavi de teatrul la care lucram. Inclin sa cred ca a fost o revolta populara, mesterita apoi de cei care se pricepeau si declarata de ei revolutie. Eu, ducandu-ma sa vad care este situatia, in calitate de vicepresedinte al Comitetului Revolutionar Judetean, am fost indrumat de la pichetul de graniceri spre mal. Sub prelate de camuflaj se afla un sir nesfarsit de de vehicule. R.: S-a vorbit insistent de furtul unor bunuri de valoare din judetean de partid, dupa preluarea acesteia de catre "valul" popular. Am considerat ca menirea mea este teatrul, ca prin el pot transmite oamenilor idei si simtaminte curate, ca el este "tribuna" de la care poti sa oferi romanilor frumos, dragoste, patriotism. Peste 100 de roluri in peste 100 de piese, jucate in peste 5.000 de spectacole.

acum 76 luni (10 Dec 2017)

Reporter: Domnule Vlad Vasiliu, anul acesta se fac 28 de ani de la Revolutia din Decembrie.

Vlad Vasiliu.: 28 de ani? In '89, eu m-am ridicat pentru dreptate, nu pentru hotii, nedreptati, afaceri oneroase, aranjamente de clan... Eu m-am ridicat pentru ca mama a murit din cauza ca s-a sistat importul de insulina. Uitati-va ce preturi au medicamentele acum si ce invarteli se fac cu ele!

M-am ridicat pentru ca tata, cardiac, a murit ca se oprise gazul metan si nu a avut cum sa se incalzeasca. M-am ridicat pentru a fi desfintata "comisia ideologica", formata, in majoritate, din insi slugarnici si inculti, care diriguiau soarta teatrului romanesc. V-au revoltat "proorocirile" lui Brucan despre faptul ca romanii vor avea de asteptat decenii pana la a fi cu adevarat liberi?

V.V.: Asa-zisa democratie a noastra chiar ca este cu totul originala - si nu in sensul bun al cuvantului - caci are iz fanarioto-rusesc, racile de care nu ne-am putut dezbara. Traim o aiureala ce n-are legatura cu ce cereau si sperau oamenii la Revolutia de la Timisoara si in momentul 22 decembrie 1989. Exercitiu cu masina timpului

R.: In clipa asta, daca v-ati intoarce in timp exact 28 de ani, in 21 decembrie 1989, ce ati schimba in viata dumneavoastra? Ar trebui sa optez pentru una din doua: Ori m-as intoarce in teatru (cum am si facut), ori, constient, as lupta impotriva tuturor "gunoaielor" ridicate de revolutie, care dadeau din coate sa obtina un loc alaturi de nomenclaturisti.

Cea mai mare greseala facuta de oamenii cu bun simt si de intelectuali a fost pasul inapoi, lasand oportunistii, incultii, grobienii sa iasa in fata. Insa chiar si fara acest pas inapoi nu inseamna ca s-ar fi schimbat neaparat mare lucru. Masina de propaganda functiona exemplar in perioada aceea. Sunt convins ca as fi fost impins inapoi sau improscat cu noroi, cum, de altfel, s-a incercat.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro