Revolutia romana din decembrie 1989: Analiza intentiilor sovieticilor

Revolutia romana din decembrie 1989: Analiza intentiilor sovieticilor

> Utilizarea acoperirii de "turist" de catre ofiterii KGB, GRU si armata sovietica a fost de fapt impusa de la Moscova in tot blocul sovietic in mai mult de sase ocazii intre 1956 si 1987. De cateva ori - Polonia 1956, 1980 si 1981, Romania 1968 si 1987 - acest tip de "turism" nu a fost insotit de niciun fel de actiune ostila "evident", ca si cum desfasurarea s-a bazat pe o urgenta care nu a avut loc sau pentru o operatiune care nu a fost, in cele din urma, autorizata. Ministrul Apararii sovietice Rodion Malinovsky a facut referire la planurile de urgenta in cazul unei tentative de retragere, subliniind faptul ca asistenta franceza va fi cu greu de ajutor romanilor in rezistenta pusa in fata unui blitzkrieg din partea Pactului de la Varsovia", in timp ce Hrusciov a afirmat ca "daca sunt atat de orbi incat sa incerce sa se retraga din Pactul de la Varsovia, atunci soldatii nostri, nu de Gaulle, vor avea ultimul cuvant de zis".(J. Watts, Ciocnirea dintre sovietici si romani pentru istorie, identitate si domniatie (2012)) Romania a continuat sa urmareasca distrugerea si "dezintegrarea" Pactului de la Varsovia din interior, facand lobby catre alti membri ai aliantei "sa combata impreuna, prin actiuni comune, masurile si actiunile URSS din CAER si din Pactul de la Varsovia, precum si pentru multe alte aspecte legate de miscarea comunista si a muncitorilor si solutionarea unui sir de probleme de importanta internationala". (Un scepticism confirmat aparent de autorizarea care a venit mai tarziu de la Gorbaciov, prin care acesta permitea operatiuni de comando impotriva miscarilor de independenta din Lituania, Letonia si Azerbaidjan.) Cu toate acestea, chiar daca "noua gandire" a lui Gorbaciov era aplicabila in Europa de Est, in general, Romania era in continuare o zona de interes strategic special din cauza legaturilor sale si atractiei majoritatii populatiei din Republica Socialist Sovietica Moldova - o situatie unica in blocul sovietic.

acum 104 luni (30 Jan 2015)

>

Utilizarea acoperirii de "turist" de catre ofiterii KGB, GRU si armata sovietica a fost de fapt impusa de la Moscova in tot blocul sovietic in mai mult de sase ocazii intre 1956 si 1987. De cateva ori - Polonia 1956, 1980 si 1981, Romania 1968 si 1987 - acest tip de "turism" nu a fost insotit de niciun fel de actiune ostila "evident", ca si cum desfasurarea s-a bazat pe o urgenta care nu a avut loc sau pentru o operatiune care nu a fost, in cele din urma, autorizata. Fie intentionat, atunci cand liderii locali au incercat sa se retraga din Pactul de la Varsovia, sau neintentionat, din cauza instabilitatii interne destul de grave. (Cehoslovacia: Problema controlului sovietic, 16/01/70)

Fostul Sef al Statului Major al Pactului de la Varsovia Anatoly Gribkov confirma faptul ca o motivatie principala pentru invazia din 1968 a fost teama de a "pierde controlul sovietic adupra fortelor armate cehoslovace - intr-adevar, in viitor, s-ar fi putut ivi posibilitatea ca Cehoslovacia sa paraseasca Pactul de la Varsovia. Ca rezultat, ar fi putut avea loc o slabire inevitabila a frontierelor europene ale Pactului, urmata de o revizuire a ordinii postbelice in Europa si destramarea sistemului est-european de securitate armata in ansamblul sau. Conducerea sovietica a vazut o analogie cu incercarea Ungariei de a se retrage din Pactul de la Varsovia". Gribkov, Sud'ba varshavskogo dogovora: Vospominania, Dokumenty, fakty (1998): 117-118)

Si-a facut Moscova astfel de griji fata de Romania? Ministrul Apararii sovietice Rodion Malinovsky a facut referire la planurile de urgenta in cazul unei tentative de retragere, subliniind faptul ca asistenta franceza va fi cu greu de ajutor romanilor in rezistenta pusa in fata unui blitzkrieg din partea Pactului de la Varsovia", in timp ce Hrusciov a afirmat ca "daca sunt atat de orbi incat sa incerce sa se retraga din Pactul de la Varsovia, atunci soldatii nostri, nu de Gaulle, vor avea ultimul cuvant de zis".(J. Se... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro