Revolutia Romana de acum 25 de ani, in presa internationala

Presa internationala comemoreaza Revolutia din Romania din decembrie 1989, la 25 de ani de la aceste evenimente, rememorate de reporteri care s-au aflat pe teren la momentul respectiv sau de romani care au participat la proteste. La 25 de ani de la Revolutie, AP publica din nou relatarea lui Daniszewski de pe patul de spital din Belgrad, Serbia, din 26 decembrie 1989, care descrie situatia infernala din Romania acelor zile. Profesor de istorie, Kali a fost unul dintre miile de romani care au iesit in strada la Timisoara in 1989, satui de lipsa de alimente si combustibil si de interzicerea libertatilor elementare.

acum 66 luni (20 Dec 2014)

Presa internationala comemoreaza Revolutia din Romania din decembrie 1989, la 25 de ani de la aceste evenimente, rememorate de reporteri care s-au aflat pe teren la momentul respectiv sau de romani care au participat la proteste.

Una dintre victimele revoltei care l-a indepartat de la putere pe dictatorul roman Nicolae Ceausescu a fost corespondentul agentiei Associated Press, John Daniszewski - in prezent senior editor in cadrul agentiei -, care la 23 decembrie 1989 a fost impuscat de trei ori in timp ce acoperea evenimentele de la Timisoara. La 25 de ani de la Revolutie, AP publica din nou relatarea lui Daniszewski de pe patul de spital din Belgrad, Serbia, din 26 decembrie 1989, care descrie situatia infernala din Romania acelor zile.

Reporterul povesteste ca a zburat in ziua de 22 decembrie de la Belgrad catre Varsovia, dupa care a inchiriat o masina la aeroport si s-a indreptat catre granita cu Romania. Chiar inainte de a intra in Romania, el s-a intalnit cu un jurnalist iugoslav, Ljuba Pajici, care i-a devenit companion.

In seara zilei de 23 decembrie, cand cei doi jurnalisti se intorceau cu masina la hotel, urmati de doi jurnalisti italieni, intr-o intersectie cineva a indreptat o lumina puternica spre ei si le-a spus ceva in romana. In ziua de Craciun, Guvernul iugoslav si AP au reusit sa organizeze transferul lui si al unui reporter al televiziunii din Zagreb, ranit si el, la Belgrad.

Intr-un alt reportaj, AP relateaza povestea lui Adrian Kali, care isi aminteste cum o fetita in varsta de doi ani a fost impuscata mortal chiar sub ochii lui, in aceste zile tulburi de decembrie 1989.

Profesor de istorie, Kali a fost unul dintre miile de romani care au iesit in strada la Timisoara in 1989, satui de lipsa de alimente si combustibil si de interzicerea libertatilor elementare.

Kali, in varsta de 46 de ani, a fost impuscat de doua ori la 17 decembrie, in umar si in spate, in timpul protestelor. Acum, la 25 de a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro