"Revolutia fiscala". Ce trebuie sa faca firmele sub 21 de angajati. Scenarii si documente obligatorii in cazul unui control

Neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (a se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii). realizarea unui proces-verbal in care se va consemna modul in care se va face reglarea impactului transferului contributiilor de la angajator la angajat (marirea salariului brut astfel incat sa fie mentinut constant salariul net, acordarea de bonusuri de compensare, etc.) Pentru dosarul ITM, ar fi bine ca societatea sa dispuna de cele doua documente: convocator si proces-verbal de constatare a concluziilor negocierilor. Cazul 2: Companiile care au mai mult de 21 de salariatii si negociaza CCM In situatia in care compania are mai mult de 21 de angajati, daca negocierea este initiata de catre angajator, se face un anunt cu privire la intentia de incepere a negocierilor catre toate partile indreptatite sa negocieze CCM.

acum 24 luni (29 Nov 2017)

De asemenea, din prevederile Legii 62/2011 reiese acelasi lucru: ca nu este neaparata nevoie ca negocierile sa se incheie cu intocmirea unui CCM, ci s-ar putea finaliza si cu un proces-verbal prin care se constata vointa partilor de a finaliza negocierile fara incheierea unui CCM.

Insa in situatia in care negocierile nu se finalizeaza din culpa angajatorului se poate ajunge la conflicte de munca si chiar greve (daca sunt intrunite conditiile prevazute de lege). Neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (a se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii).

Cazul 1: Companiile care au sub 21 de salariatii si negociaza CCM

Intr-o prima situatie analizata, in cazul companiilor care au mai putin de 21 de angajati si nu au fost desemnati reprezentanti ai salariatilor, partea indreptatita sa participe la negociere din partea angajatilor este reprezentata de toti salariatii. Daca au reprezentanti si chiar si sindicat, in cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, procesul poate incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii. Prin urmare, in termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere, angajatorul are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii CCM. Prin urmare, pasii de urmat pentru negocierea CCM in cazul societatilor care au sub 21 de salariati ar fi: sesizare din partea salariatilor (optional), convocare transmisa de angajator, cu mentiunea ca termenul pentru finalizarea negocierilor este acelasi: 20 decembrie 2017; realizarea unui proces-verbal in care se va consemna modul in care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro