Revolutia din 1989, bilantul unei tragicomedii: mortii unui razboi civil inexistent

Revolutia din 1989, bilantul unei tragicomedii: mortii unui razboi civil inexistent

Oameni omorati in tiruri incrucisate intre tabere care luptau, de fapt, pe aceeasi baricada, riposte la inamici nevazuti, ordine suprapuse si contradictorii, gesturi teribiliste cum ar fi nesupunerea la somatii si consumul de alcool au dus la tragedii care au ingreunat dosarul Revolutiei. In seara de 23 decembrie, curtea Militiei Judetene Constanta era pazita de trupe de militari TR (in termen) care era inrolati la Securitate si de studenti ai Institutului de Marina Mircea cel Batran. 89 de la unitatea de aviatie din Tuzla a cazut in dimineata de 24 decembrie, langa Adamclisi, ducand la carbonizarea celor patru membri ai echipajului: pilotul comandant Serghei Eftimie, pilot secund Mihai Enache si tragatorii maistri militari Gheorghe Deleanu si Stefan Petrea.

acum 69 luni (4 Jan 2017)

Oameni omorati in tiruri incrucisate intre tabere care luptau, de fapt, pe aceeasi baricada, riposte la inamici nevazuti, ordine suprapuse si contradictorii, gesturi teribiliste cum ar fi nesupunerea la somatii si consumul de alcool au dus la tragedii care au ingreunat dosarul Revolutiei. Mai ales dupa plecarea dictatorului in 22 decembrie si uciderea sa in ziua de Craciun, nu mai exista niciun motiv ca acele morti sa se produca.

La Constanta a continuat sa se moara in Revolutie si dupa 22 decembrie.

In noaptea de 22 spre 23 decembrie, o unitate militara din Constanta a fost trimisa sa apere statia de televiziune Eforie Sud pentru a nu fi atacata de teroristi. O alta subunitate de Marina de la Mangalia a fost trimisa dupa cateva ore sa asigure aceeasi paza. Cele doua grupari s-au crezut inamice astfel ca au luat pozitiile de lupta, iar un soldat aflat deja in statia de la Tuzla a deschis focul ucigandu-l pe capitanul Ion Sercaianu.

In seara de 23 decembrie, curtea Militiei Judetene Constanta era pazita de trupe de militari TR (in termen) care era inrolati la Securitate si de studenti ai Institutului de Marina Mircea cel Batran. Un civil, Gheorghe Bercu, a incercat sa escaladeze gardul Militiei, fiind somat si apoi impuscat mortal de aparatori. Astfel ca tot felul de desanturi ale unor forte speciale costumate in negru erau imaginate de participantii la Revolutie pentru a spori nebunia acelor ore. Un incident din fata centralei, de pe Bulevardul Aurel Vlaicu, a dus la panica, astfel ca un soldat aflat in post l-a impuscat pe capitanul Vasile Carp, care alerga spre zona incidentului. 89 de la unitatea de aviatie din Tuzla a cazut in dimineata de 24 decembrie, langa Adamclisi, ducand la carbonizarea celor patru membri ai echipajului: pilotul comandant Serghei Eftimie, pilot secund Mihai Enache si tragatorii maistri militari Gheorghe Deleanu si Stefan Petrea.

Tot in 24 de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro