"Revolutia" de la Oarda din 1879: "La cererea disperata a mosierului, in localitate au sosit mai multi jandarmi"

Zece expresii ciudate din limba romana Secretele unui castel nobiliar din Transilvania vechi de peste 400 de ani: donat, mostenit si pierdut la carti Legenda romancei care a fost furata de o satra de tigani si a ajuns cea mai apreciata dansatoare din Europa Legendele de la Chicera Comorii, muntele din Apuseni unde a fost ingropata o mare cantitate de aur

acum 96 luni (8 Jul 2016)

Sub masca unor tendinte de modernizare a evidentei funciare si pentru a veni in intampinarea unei agriculturi mai rationale, autoritatile din Transilvania au introdus, dupa mijlocul anilor 1800, cartile funciare si au trecut la comasarea terenurilor. Ultima operatiune, mai ales, a fost folosita de autoritati in defavoarea taranilor.

Revolta, potolita de jandarmi

Un exemplu elocvent al comasarii terenurilor spre paguba taranilor este cel petrecut la Oarda de Sus (n.r.

"La cererea disperata a mosierului, au sosit in localitate mai multi jandarmi de la Alba Iulia, care au terorizat populatia, deschizand chiar focuri de arma, soldate cu un mort si cateva zeci de raniti. Ulterior, pentru a se reprima , la Oarda de Sus a fost trimisa si o companie de soldati din garnizoana orasului Alba Iulia."

Taranii implicati in revolta au fost tarati intr-un amplu proces, pe parcursul caruia procurorul Henter a vorbit de "pericolul socialist" si de "anarhism". Un numar de 28 de persoane au primit pedepse cu inchisoare, intre 6 luni si 2 ani.

Apararea mosierilor, in defavoarea taranilor

Situatia maselor taranesti, care reprezentau majoritatea populatiei din Transilvania, a ramas in continuare grea, chiar si dupa publicarea patentei imperiale din 21 iulie 1854, care "statornicea dispozitii amanuntite pentru traducerea in fapt a desfiintarii legamantului urbarial si a degrevarii pamantului. Judecatoriile urbariale, instantele infiintate cu scopul de a rezolva diferendele ivite, au fost instrumente eficiente de aparare a fostilor mosieri, in defavoarea taranilor. Cei mai nedreptatiti erau locuitorii romani, asupra carora se exercita o dubla asuprire, social si nationala", Cartea "Alba Iulia 2000"

Un trecator prin Alba Iulia observa in 1857 ca "starea romanilor este ca pretutindenea si aici in status quo, luand afara pe vreo cati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro