Revoltator. Arhiepiscopia Tomisului sustine ca scolile ii sunt subordonate si trebuie sa participe la marsul antiavort. Ministerul Educatiei: Nu e adevarat!

Revoltator. Arhiepiscopia Tomisului sustine ca scolile ii sunt subordonate si trebuie sa participe la marsul antiavort. Ministerul Educatiei: Nu e adevarat!

Voi cere juristilor sa se uite in protocolul incheiat cu Biserica Ortodoxa si nu permitem nimanui sa intre in scoli sa faca prozelitism, pentru ca Legea interzice acest lucru, chiar daca e Biserica Ortodoxa, Catolica, Penticostala sau care o fi", Gigel Paraschiv secretarul de stat in Ministerul Educatiei Ce spune protocolul amintit de Arhiepiscopia Tomisului Potrivit articolului 5 alineatul 1 din protocolul cu privire la predarea disciplinei religiei-cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si la organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar "In vederea perfectionarii actului educational si pentru o implementare eficienta a cooperarii in domeniul invatamantului religios si teologic ortodox preuniversirar, Ministerul Educatiei Nationale/Inspectoratele Scolare Judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, pe de o parte si Patriarhia Romana/centrele eparhiale, pe de alta parte, isi vor comunica reciproc, semestrial si ori de cate ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate de prezentul protocol, cu propuneri de imbunatatire a invatamantului religios si teologic ortodox preuniversitar.

acum 43 luni (24 Mar 2017)

Arhiepiscopia Tomisului a cerut Inspectoratului Scolar Constanta sa "invite" toti profesorii de Religie din orasul Constanta la evenimentul "Marsul pentru viata", manifest impotriva avorturilor, organizat duminica impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana. Inspectorul de Religie constantean Daniela Stan s-a supus ordinului Arhiepiscopiei si a postat pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta adresa cu pricina prin care recomanda profesorilor sa respecte cerintele Bisericii. "Aveti obligatia ca impreuna cu toti profesorii de religie sa participati la aceasta actiune, dat fiind protocolul dintre B.O.R.si M.E.N, privind dubla subordonare a profesorului de religie. La randul lor, profesorii de religie au obligatia sa afiseze materialele primite in scolile in care predau si sa informeze cadrele didactice, elevii si parintii acestora (pe cat posibil), despre evenimentul prezentat", arata adresa Departamentului Cultural-Educational al Arhiepiscopiei Tomisului. "Nu exista nicio subordonare" Ministerul Educatiei, prin secretarul de stat Gigel Paraschiv, care pentru cateva zile ii tine locul ministrului Pavel Nastase la sefia institutiei, sustine ca nu exista nicio dubla subordonare a inspectoratelor scolare, iar Arhiepiscopia nu ii poate obliga pe functionarii de aici sa participe la "Marsul pentru viata". Cu siguranta nu putem sustine un asemenea demers si nu suntem de acord cu aceasta cerinta imperativa a Arhiepiscopiei Tomisului catre unitatile de invatamant. Protocolul acela incheiat intre Ministerul Educatiei nu este numai cu Biserica Ortodoxa, e cu toate cultele, si cu Secretariatul de stat pentru culte, dar acolo se spune ca se cere binecuvantarea ierarhului bisericesc pentru anumite chestiuni ce tin de orele de religie, dar nici pe departe nu scrie in acel protocol ca vine cineva si le da un ordin ca trebuie sa participe la o manifestare.Vom lua legatura cu Inspectoratul, nu avem treaba cu Arhiepiscopia, or sa ajunga sa ne spuna ca se subordoneaza doar Patriarhi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro