Revolta taranilor din Moldova, tepuiti dupa ce si-au arendat pamantul: "Vreti sa ne comportam ca in 1907?"

Revolta taranilor din Moldova, tepuiti dupa ce si-au arendat pamantul:

Peste 250 de sesizari s-au inregistrat in ultimele saptamani la instantele din Husi, Vaslui si Barlad din partea arendasilor care cer rezilierea contractelor incheiate cu SC Comcereal SA Vaslui, societate ce a apartinut pana in august 2015 omului de afaceri Adrian Porumboiu. SC Comcereal SA Vaslui a facut parte din Grupul de firme Racova Com Agro Pan administrat de omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu si a cunoscut gradul maxim de dezvoltare in anul 2011, cand avea in arenda aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol din judetul Vaslui si alte judete ale Moldovei.

acum 47 luni (24 Oct 2016)

Peste 250 de sesizari s-au inregistrat in ultimele saptamani la instantele din Husi, Vaslui si Barlad din partea arendasilor care cer rezilierea contractelor incheiate cu SC Comcereal SA Vaslui, societate ce a apartinut pana in august 2015 omului de afaceri Adrian Porumboiu.

Aceasta este cea mai mare avalansa de cereri de reziliere a contractelor cu societatea care detinea in arenda cea mai mare suprafata agricola din judet si vine pe fondul nemultumirii taranilor ca nu si-au primit sumele si produsele cuvenite pentru suprafetele arendate pe ultimii doi ani agricoli. Comcereal a exploatat in ultimii ani peste 40.000 de hectare de teren agricol, luat in arenda de la tarani.

In ultimul an, proprietarii de terenuri si-au exprimat nemultumirile fata de situatia creata, afirmand ca au fost pacaliti, clauzele contractelor de arenda nefiind respectate, dupa ce Porumboiu si-a vandut afacerile. Conflictele au fost dezamorsate dupa ce reprezentantii noilor prorprietari al SC Comcereal SA s-au deplasat in sate si i-au asigurat pe proprietari ca isi vor primi drepturile cuvenite, inclusiv cele restante, invocand ca situatia a aparut pe fondul situatiei financiare precare in care a ajuns societatea Comcereal.

Potrivit contractelor de arenda, taranii ar fi trebuit sa primeasca 20% din recolta realizata sau contravaloarea produselor in bani. In urma cu mai multi ani, Bichinet a arendat 120 de hectare de teren societatii detinute la acea vreme de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Dupa ce societatea Comcereal a fost preluata de grupul de firme controlat de oligarhul american, de origine georgiana, Vaja Jhashi, nici Bichinet, asemenea sutelor de tarani din judet, nu si-a mai primit drepturile pe pamantul arendat.

" Am colaborat impecabil cu Adrian porumboiu si echipa sa de manageri cativa ani buni, eu arendandu-le o parte din terenul fermei pe care o detine familia mea. Din anul agricol 2014- 2015, de cand la condu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro