Revolta in Republica Moldova

Cateva mii de oameni au inconjurat miercuri cladirea Parlamentului de la Chisinau, pentru a-si manifesta nemultumirea fata de votul de incredere acordat de parlamentari noului cabinet condus de Pavel Filip. Acesta a declarat intr-o conferinta de presa ca a decis sa demisioneze dupa ce a dezinformat mass-media, fara sa vrea, cu referire la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Executiv, transmite IPN, citat de Agerpres. Asta ca sa intelegeti cat de grava este situatia, ca au ajuns pro-romanii si pro-rusii (dar si multe alte segmente) sa-si consolideze fortele pentru a lupta cu cel mai distructiv regim pe care l-a avut Basarabia in ultimii nici 25 de ani de asa-zisa independenta - regimul Plahotniuc", este opinia artistului. Hotarare Se cer alegeri anticipate Mii de persoane, organizate de Platforma civica "Demnitate si Adevar", s-au adunat si irei in Piata Marii Adunari Nationale, dupa care s-au indreptat spre Parlament pentru a continua protestele fata de investirea Guvernului Filip, sediul Legislativului fiind pazit de mii de angajati ai Ministerului de Interne, care au format un cordon de securitate, a relatat Jurnal de Chisinau, potrivit Mediafax.

acum 65 luni (21 Jan 2016)

Cateva mii de oameni au inconjurat miercuri cladirea Parlamentului de la Chisinau, pentru a-si manifesta nemultumirea fata de votul de incredere acordat de parlamentari noului cabinet condus de Pavel Filip. Ciocnirile intre protestatari si politie au escaladat, protestatarii au spart usa din spate a cladirii parlamentului, au intrat in cladire unde au inceput sa distruga mobilierul si sa-i scoata pe politistii baricadati acolo. Acestia au fost luati practic pe sus unul cate unul, cu tot cu scuturi, dusi in multime si batuti de manifestanti, conform Agerpres.In momentul cand a incercat sa iasa din cladire, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost imbrancit si huiduit de protestatari.

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a chemat populatia la calm imediat dupa ce membrii noului Guvern condus de premierul Pavel Filip au depus juramantul in cadrul unei ceremonii discrete.

Noul premier Pavel Filip, fost ministru al Tehnologiei informatiei, si cabinetul sau in Parlament au fost investiti cu o majoritate de 57 de voturi. "Este important sa ramanem in spatiul legal, indiferent de pozitiile politice pe care le avem", a precizat Nicolae Timofti in apelul facut aproape de miezul noptii, indemnand la "evitarea violentelor, care nu vor folosi nimanui". Republica Moldova a ramas fara guvern dupa caderea cabinetului liberal-democratului Valeriu Strelet la 29 octombrie, in urma unei motiuni de cenzura, la initiativa opozitiei pro-ruse, cu sprijinul Partidului Democrat, componenta a aliantei de la putere.

Klaus Iohannis sprijina noul Guvern

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, considera ca prin investirea noului Guvern, care isi declara prioritara optiunea proeuropeana, Republica Moldova a realizat un pas important in depasirea crizei politice, seful statului adaugand ca ii asigura pe partenerii de la Chisinau de intregul sprijin al Romaniei, potrivit Mediafax. Noul Guvern de la Chisinau are foarte mult de lucru in perioad... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro