Revolta actorului roman din filmul despre Auschwitz premiat la Cannes:"Cum e posibil ca, dupa acele orori, in Europa sa mai existe ideologia nazista?"

Subiectul filmului, o coproductie Ungaria-Franta, este centrat pe doua zile din viata lui Saul Auslander, un prizonier evreu din Ungaria fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare de la Auschwitz. Poate vor fi atinsi de tot contextul prezentat, cel uman, care este extrem de tragic, dar si de munca echipei care a realizat filmul, regizor, actori si responsabilii de imagine, de sunet, de partea tehnica. Nu cred ca timpul este o solutie la aceasta tragedie, nu cred ca faptul ca a trecut un numar de ani de la aceste orori rezolva cumva problema noastra ca oameni fata de ce s-a intamplat atunci. Succesul de la Cannes va va determina sa va concentrati mai mult pe cariera de actor de film?

acum 110 luni (27 May 2015)

Subiectul filmului, o coproductie Ungaria-Franta, este centrat pe doua zile din viata lui Saul Auslander, un prizonier evreu din Ungaria fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare de la Auschwitz. "Adevarul": Care credeti ca este ideea cu care vor merge acasa cei care vor vedea filmul "Son of Saul" ("Fiul lui Saul" - n.r.)? Levente Molnar: Cred ca sentimentul cu care vor merge acasa va fi unul rascolitor, cred ca vor fi pusi pe ganduri, ca filmul ii va face sa discute, iar la unele scene vor ramane cu respiratia taiata. Sper ca, la final, sa spuna ca a meritat sa vizioneze pelicula. Poate vor fi atinsi de tot contextul prezentat, cel uman, care este extrem de tragic, dar si de munca echipei care a realizat filmul, regizor, actori si responsabilii de imagine, de sunet, de partea tehnica. Ne pregateam sa filmam o scena in camera de gazare. Erau puse la punct toate detaliile scenei, de la decor, la figuranti, la costume, la lumini. Scena era atat de intensa, incat am simtit ca mi se moaie picioarele. Am simtit mila, compasiune, m-am simtit atins de gandul ororilor pe care acesti oameni au fost fortati sa le faca, la chinurile pe care au trebuit sa le traiasca. Atunci, am fost nevoit sa creez un blocaj pentru a putea sa-mi intaresc sufletul si sa-mi construiesc rolul. Au existat mai multe scene in care am simtit ca nu mai am aer, ca si cum as fi primit un pumn in burta si respiratia mi s-a taiat. N-as vrea sa stric experienta cinefililor, de aceea voi povesti doar o scena. Aceasta scena mi-a transmis un sentiment atat de puternic, incat si acum, cand va povestesc, ma emotioneaza. Cred ca echipa filmului a reusit sa creeze un complex format de imagine, sunet, joc actoricesc, costume, lumini - care merita si trebuie vazut de toata lumea. "Cum am fost capabili de asa ceva?" Despre ororile de la Auschwitz s-au facut si se vor mai face filme. De ce credeti ca atrocitatile din lagarele de concetrare naziste inspira inca regizorii? De ce mai este un subiect actual?... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro