Revolta actorilor scoate la iveala gunoiul de sub presul Teatrului National din Iasi: sefi care vin beti la munca, bani grei pentru piese "copy-paste"

Revolta actorilor scoate la iveala gunoiul de sub presul Teatrului National din Iasi: sefi care vin beti la munca, bani grei pentru piese

24 de actori de la Iasi au inaintat o sesizare ministrului Culturii, Ionut Vulpescu, in care invoca o serie de nereguli grave care s-ar petrece in interiorul institutiei iesene, de ani de zile, mai ales din momentul in care director al teatrului a fost numit Cristian Hadji-Culea, ginerele lui Radu Beligan. Tot in sesizarea semnata de actorii de la Iasi apare si o acuzatie mai insolita: "In nenumarate randuri, in cadrul repetitiilor, a vizionarilor de spectacole si chiar a premierelor suntem umiliti de prezenta sub influenta alcoolului a contabilei sefe care se autointituleaza in programele de sala ale spectacolelor si nu numai.

acum 64 luni (11 Mar 2015)

Mai multi actori ai Teatrului National din Iasi sunt nemultumiti de stadiul degradant in care a ajuns unitatea ieseana. 24 de actori de la Iasi au inaintat o sesizare ministrului Culturii, Ionut Vulpescu, in care invoca o serie de nereguli grave care s-ar petrece in interiorul institutiei iesene, de ani de zile, mai ales din momentul in care director al teatrului a fost numit Cristian Hadji-Culea, ginerele lui Radu Beligan.

Noua dintre cei care au inaintat petitia au organizat ieri si o conferinta de presa in cadrul careia s-au plans de conditiile de la teatru. Printre neregulile semnalate se regasesc si aspecte neverosimile, cum ar fi faptul ca persoane din conducerea administrativa a teatrului ar veni la munca in stare de ebrietate.

Ce sustin actorii in memoriu

In documentul adresat ministrului de resort actorii ieseni isi impart problemele in mai multe categorii. In primul rand, sustin acestia, Teatrul National Iasi a ajuns in prezent din ce in ce mai putin vizibil la festivalurile nationale si internationale, spectacolele ramanand cunoscute cel mult la nivel local, in ciuda prestigiului teatrului iesean. Festivalul International de Teatru de la Sibiu, al treilea ca importanta in Europa, desi lanseaza in fiecare an inscrierea la bursa de spectacole, ramane o invitatie nevalorificata de catre institutia noastra. Exista multe festivaluri in Europa la care putem sa ne inscriem, exista teatr din Romania prezente la aceste festivaluri.

"Repertoriu teatrului nu are niciun fel de strategie" O alta nemultumire a actorilor ieseni este legata si de partea administrativ-economica a institutiei. Tot in memoriu actorii vorbesc si despre "spectacolele de tip copy-paste", sustinand ca sunt regizori care au montat aceleasi spectacole cu titlu de premiera, la mai multe teatre din tara. "Stim ca sectorul nostru de activitate genereaza subiectivitate, totusi, intr-un teatru national trebuie sa existe un target si o strategie de atragere si educare a publicul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro