Revenirea din post si efectele asupra psihicului - sfaturile specialistilor

Preoti si psihologi, deopotriva, ne spun ca postul are un efect si asupra psihicului si a sufletului, pentru ca presupune si un comportament anume, pe langa evitarea alimentelor "de dulce". "Daca ne gandim ca nu trebuie sa renuntam la anumite alimente si comportamente sau modalitati de gandire ca sa fim buni crestini, si totusi facem acest lucru, vom simti frustrare, furie, pentru ca exista o disonanta intre ceea ce gandim si cum ne comportam.

acum 51 luni (2 May 2016)

Odata postul incheiat, de la schimbarea regimului alimentar si pana la indigestie nu mai e decat un pas. Asa se face ca foarte multa lume ajunge la urgente cu probleme de digestie, iar explicatia e foarte simpla: dupa o pauza indelungata de la alimentele "de dulce", revenirea la consumul lor poate provoca foarte usor acea stare de disconfort. Preoti si psihologi, deopotriva, ne spun ca postul are un efect si asupra psihicului si a sufletului, pentru ca presupune si un comportament anume, pe langa evitarea alimentelor "de dulce". "Postul, din punct de vedere spiritual, presupune o retinere totala sau partiala de la anumite alimente, dar si o abtinere de la comportamente nepotrivite, ganduri si limbaj negativ. Daca facem o paralela cu corpul si mintea noastra, putem spune ca aceste doua entitati care se influenteaza reciproc au nevoie sa fie in armonie pentru a ne simti bine emotional si pentru a avea o gandire sanatoasa si rationala", explica Alexandra Les, psiholog clinician (foto).

Efectele postului asupra fizicului si a psihicului

Aceasta mai arata ca pentru psihic, postul, sau abtinerea de la unele lucruri care ne plac foarte mult, sau de la un stimul alimentar, poate fi un exercitiu foarte bun pentru invatarea tolerantei la frustrare. Persoanele cu valori spirituale considera ca postul este modalitatea prin care reusesc sa isi curete atat trupul, cat si sufletul si, astfel, devin mai buni din punct de vedere al actiunilor, altfel spus, sunt mai atenti la nevoile celorlalti, ajuta pe cei aflati in suferinta, iarta pe cei care le-au gresit", arata ea.

De asemenea, mai spune ea, credinta ca se vor simti mai bine fizic si psihic chiar ii ajuta sa reusesca sa modifice gandirea nesanatoasa si sa aiba comportamente pozitive, precum si emotii functionale. postul din obligatie

Potrivit ei, credinta ca prin tinerea postului in mod rational din punct de vedere alimentar (ast... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro