Reuters: Sistemul feudal de vot romanesc - cazul reprezentativ al primarului PSD penal reales

Reuters: Sistemul feudal de vot romanesc - cazul reprezentativ al primarului PSD penal reales

In 2014, primarul Dragos Vladulescu a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. De exemplu, guvernul condus de PSD prevede pentru perioada 2017-2020 redirectionari de fonduri pentru zonele pe care le controleaza cu 17% mai mari decat pentru zonele dominate de opozitie si cu 40% mai mari decat zonele conduse de liderii minoritatilor etnice.

acum 78 luni (29 Jan 2018)

In 2014, primarul Dragos Vladulescu a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Potrivit admiratorilor sai, Vladulescu, primar in Dragomiresti din 2004, a modernizat si construit scoli, spitale si biserici, a iluminat strazile, a conectat comuna la gaze si a reparat drumurile.

"Am votat pentru el, merita", recunoaste Gheorghe Baicoianu, un pensionar de 64 de ani.

Barbatul nu pare interesat de problemele cu justitia ale primarului.

Tot in acel an, Partidul Social Democrat (PSD) al lui Vladulescu a castigat alegerile la nivel national chiar daca liderul sau, Liviu Dragnea, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru fraude in cursul referendumului din 2012.

"Intr-un fel sau altul, partidul de guvernamant trebuie sa-si mentina controlul asupra acestor primari, pentru ca ei aduc voturi, iar primarii au nevoie de partid, pentru ca ii ajuta sa obtina fonduri.

De fapt, toate partidele care s-au aflat la guvernare in Romania dupa caderea comunismului au fost acuzate de atribuirea preferentiala a banilor.

De exemplu, guvernul condus de PSD prevede pentru perioada 2017-2020 redirectionari de fonduri pentru zonele pe care le controleaza cu 17% mai mari decat pentru zonele dominate de opozitie si cu 40% mai mari decat zonele conduse de liderii minoritatilor etnice.

Sevil Shhaideh, succesoarea lui Dragnea la Ministerul Dezvoltarii Regionale, a respins orice acuzatie de atributie preferentiala a fondurilor. Potrivit ei, Programul National de Dezvoltare Locala este axat pe judetele mai sarace, mai populate si cu cele mai multe unitati administrative.

Intre timp, Shhaideh, vizata la randul ei de o ancheta pentru coruptie, si-a pierdut postul in urma unei remanieri guvernamentale in octombrie 2017. Sistem "aproape feudal"

Comisia Europ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro