Reuters: NATO si tarile occidentale sunt in perioada de negare. Vladimir Putin, un maestru al minciunilor

Pentru mai mult de sase luni de cand Rusia a anexat Crimeea, politicienii occidentali si analistii s-au intrebat ce se poate face pentru a-l opri pe Vladimir Putin pentru ca acesta sa bata in retragere. De asemenea, Occidentul pare a nu fi ingrijorat de miscarile pe care le face Rusia din punct de vedere militar: exercitii si manevre militare in diferite zone din Rusia, testarea unei rachete cu varf de nuclear, chiar daca un asemenea test a fost interzis printr-un tratat bilateral ruso-american in 1987.

acum 69 luni (5 Sep 2014)

Pentru mai mult de sase luni de cand Rusia a anexat Crimeea, politicienii occidentali si analistii s-au intrebat ce se poate face pentru a-l opri pe Vladimir Putin pentru ca acesta sa bata in retragere. Este o intrebare gresita, sustine jurnalista agentiei de stiri Reuters, iar deciziile luate in urma numeroaselor discutii nu au avut succes, deoarece s-au bazat pe faptul ca reprezentantii statelor occidentale ar putea realiza ceva printr-o asemenea abordare.

"Putin a fost intotdeauna un maestru al minciunii in spatiul public" precizeaza Masha Gessen, iar "in ultimele sase luni s-a folosit de aceasta abilitate a sa pentru a joc de-a prinselea in Ucraina.

Si in acest moment Putin este cel care dirijeaza jocul. Astfel, Moscova a respins declaratia partii ucrainene, purtatorul de cuvant al lui Putin afirmand ca nu s-a ajuns la un armistitiu pentru ca Rusia nu este parte din conflict.

De asemenea, Occidentul pare a nu fi ingrijorat de miscarile pe care le face Rusia din punct de vedere militar: exercitii si manevre militare in diferite zone din Rusia, testarea unei rachete cu varf de nuclear, chiar daca un asemenea test a fost interzis printr-un tratat bilateral ruso-american in 1987.

Interesant este si modul in care o parte importanta mass mediei ruse prezinta situatia din prezent: o ciocnire a civilizatilor, o confruntare dintre stilul rus si cel occidental. Negocierea cu presedintele rus, incercarea de a-i ghici mutarile, recunoasterea anumitor concesii prin care este urmarita "domolirea lui" se bazeaza pe o presupunere falsa.

"In primul rand, folosirea intregului arsenal de sanctiuni economice si politice - incercarea de a lua sanctiuni treptat nu este o solutie buna", precizeaza jurnalistul Reuters, adept al unei reactii oarecum radicale.

In al doilea rand, dupa luarea deciziei de a lua sanctiuni cat mai drastice trebuie sa f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro