Returnarea casei trebuie facuta cu strategie

Nu poti sa mergi la notar mai devreme de 30 de zile, dar poti sa mergi la notar si in 60, si in 90 de zile, depinde cand esti pregatit sa pleci din casa sau sa inchei contractul cu banca. G.P.: Eu zic ca oamenii ar trebui sa-si puna 60-90 de zile in aceasta notificare, in asa fel incat sa urmareasca doua tinte: sa fie realmente pregatiti sa plece din casa in momentul in care se incheie contractul la notar si sa acumuleze suficienti bani din ratele neplatite din momentul in care se emite notificarea, in asa fel incat sa acopere inclusiv acel 2%-3% taxa, ca sa nu mai intarzie incheierea actului, urmand ca dupa aceea, daca doreste recuperarea banilor de la stat, sa faca un proces separat. G.P.: Se poate spune ca tranzactia aceasta, de dare in plata, e scutita de impozit, dar, oricum, daca se pune impozitul in sarcina cuiva, probabil ca partile ce vor face actul de dare in plata se vor intelege cine suporta acest impozit, precum si in ce proportie se imparte intre parti.

acum 42 luni (23 May 2016)

O serie de chestiuni de procedura se ridica acum.

Gheorghe Piperea: Primul pas este sa contacteze un avocat, un executor sau un notar, pentru a face notificarea catre creditor. Aceasta notificare nu trebuie sa fie extrem de complicata, ci doar sa arate intentia clara, evidenta de a da in plata imobilul.

G.P.: Poate fi banca de la care creditatul a luat imprumutul, un colector de creante sau un IFN din grupul bancii. Primesti extrase de cont, SMS-uri s.a.m.d., care te avertizeaza ca ai de platit o rata. Nu este asa de complicat si nici asa de scump. Oamenii nu ar trebui sa accepte taxe sau onorarii mai mari de 200-300 de lei pentru o simpla notificare.

G.P.: Desigur, daca mergi la avocat si ai convingerea ca banca va contesta notificarea, este bine sa inchei inclusiv un contract pentru reprezentare in justitie, pentru ca urmeaza pasul al doilea: mergi la notar. Nu poti sa mergi la notar mai devreme de 30 de zile, dar poti sa mergi la notar si in 60, si in 90 de zile, depinde cand esti pregatit sa pleci din casa sau sa inchei contractul cu banca.

G.P.: Eu zic ca oamenii ar trebui sa-si puna 60-90 de zile in aceasta notificare, in asa fel incat sa urmareasca doua tinte: sa fie realmente pregatiti sa plece din casa in momentul in care se incheie contractul la notar si sa acumuleze suficienti bani din ratele neplatite din momentul in care se emite notificarea, in asa fel incat sa acopere inclusiv acel 2%-3% taxa, ca sa nu mai intarzie incheierea actului, urmand ca dupa aceea, daca doreste recuperarea banilor de la stat, sa faca un proces separat.

G.P.: Urmeaza al treilea pas: se merge in instanta, unde judecatorul va pronunta o hotarare, care va tine loc de act autentic de instrainare. In instanta, judecatorul va putea sa stabileasca faptul ca toate costurile acestei vanzari silite sunt in sarcina bancii, cu titlu de sanctiune, pentru ca s-a opus la efectuarea actului de dare in plata. Aceasta este varianta in care omul inca ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro