Retrospectiva. 2017, un an de haos fiscal mascat in "revolutie"

Retrospectiva. 2017, un an de haos fiscal mascat in

Anul 2017 a inceput cu o idee cel putin interesanta a Guvernului, condus pe atunci de Sorin Grindeanu: decuplarea salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat, pentru ca cei dintai sa aiba salarii mai mari. Cea mai ampla schimbare: transferul contributiilor O parte din masurile pe care PSD voia sa le implementeze prin programul de guvernare s-au unificat in cea mai ampla schimbare de pana acum, reprezentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat si reducerea nivelului acestora la 35%, masura adoptata deja prin Ordonanta, in luna noiembrie.

acum 33 luni (26 Dec 2017)

Anul 2017 a inceput cu o idee cel putin interesanta a Guvernului, condus pe atunci de Sorin Grindeanu: decuplarea salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat, pentru ca cei dintai sa aiba salarii mai mari. Pentru marea majoritate a bugetarilor, legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, insa cu o nuanta care a fost prezentata abia mai tarziu de guvernanti: transferul contributiilor. Fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil. Acest plan era insotit de ideea crearii unei armate de consultanti fiscali - circa 35.000 - care sa ii ajute pe romani sa isi completeze declaratiile fiscale. Insa in cel de-al doilea program de guvernare elaborat de PSD, odata cu instalarea cabinetului Tudose, se preciza ca Guvernul va introduce impozitul pe venitul global si declaratiile de patrimoniu. "Globalizarea impozitarii veniturilor inseamna ca, daca un salariat realizeaza venituri principale din relatii de munca, el va plati 10% impozit pe venit in fiecare luna, dar la sfarsitul anului pana in luna mai a anului urmator va depune o declaratie fiscala in legatura cu toate veniturile realizate si va avea loc o regularizare", spunea ministrul de atunci al Finantelor, Viorel Stefan.

Si la aceasta idee s-a renuntat in cursul anului 2017, insa nu complet: in proiectul de buget pentru anul 2018 impozitul pe venitul global este trecut la obiective pe termen mediu ale politicii fiscale, pentru perioada 2018-2021.

Impozitarea cifrei de afaceri

Nici bine nu s-a renuntat la aceasta masura, ca "atacul" a trecut si la mediul de afaceri. In cel de-al doilea program de guvernare, Executivul a anuntat inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri. Desi masura urma sa fie aplicata tuturor firmelor, in cele din urma s-a ajuns la introducerea ei pentru microintreprinderi, cu afaceri sub un million de euro, car... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro