Retrocedarile dubioase s-au tinut lant in judetul Bacau: 100.000 de hectare date cu "scandal"
Gheorghe Savu, fostul director al Directiei Silvice Bacau din perioada 2005-2009, afirma ca suprafata data ilegal in judetul Bacau ar fi de 100 de mii de hectare, daca in calcul intra si padurea data lui Paltin Sturza, de 43 de mii de hectare, dar si neregulile de la legea 18, unde s-au dat peste 20 de mii de hectare unor persoane care nu aveau drept de proprietate. Dosarul a fost pierdut, in cele din urma, de institutiile statului in instanta, iar padurea a fost vanduta unui grup finlandez, Tornator, cu 50 de milioane de euro, dintre care 10 milioane ar fi ajuns, drept onorariu la casa de avocatura.
Gheorghe Savu, fostul director al Directiei Silvice Bacau din perioada 2005-2009, afirma ca suprafata data ilegal in judetul Bacau ar fi de 100 de mii de hectare, daca in calcul intra si padurea data lui Paltin Sturza, de 43 de mii de hectare, dar si neregulile de la legea 18, unde s-au dat peste 20 de mii de hectare unor persoane care nu aveau drept de proprietate. Este de notorietate cazul de la Oituz, unde un pretins mostenitor al familiei fostului general Eremia Grigorescu a obtinut 9.008 hectare de teren forestier. Totodata, retrocedarea padurilor de la Darmanesti, domeniul Stirbey, in spatele carora s-ar fi aflat Ion Tiriac a trezit alte semne de intrebare", afirma Gheorghe Savu, seful Ocolului Traian.
Vestita lege 400/2002, data cu dedicatie sub influenta deputatului bacauan Viorel Hrebenciuc, a condus la retrocedari de peste 14 mii de hectare, in zona Vaii Muntelui, pe aceleasi amplasamente cu ale fostelor mosii Ghica, cerute acum in instanta de Paltin Sturza.
Au urmat defrisarile masive cu implicarea unor lideri PSD de la acea vreme, dar si a lui Omar Hayssam. Opt mii de hectare au fost culcate la pamant pana in 2005, dar scandalul a izbucnit doar dupa producerea inundatiilor din vara acestui an. In acest caz, s-au facut plangeri penale, iar prejudiciul a fost estimat la 80 de milioane de euro. Directia Silvica Bacau si Institutia Prefectului au facut plangere pentru acte false, pentru inadvertente in cazul Ulise Negropontes Grigorescu, fiul lui Eremia Grigorescu si al Elenei Negropontes, pentru care mostenitorii din Franta au cerut mosiile Grozesti si Harja, de la Oituz. De partea acestora a pledat casa de avocatura Chereches&Chereches, implicata in mai multe retrocedari controversate, in perioada in care Traian Basescu era primarul Capitalei. Dosarul a fost pierdut, in cele din urma, de institutiile statului in instanta, iar padurea a fost vanduta unui grup finlandez, Tornator, cu 50 de milioane d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro