Retete traditionale disparute in negura timpului. Cum se gateau odinioara rotogoalele din testicule de berbec
"Se spala cat se poate de bine rotogoalele se cresteasa, se impaneaza cu slanina afumata, carne si 1 jumatate de capatana de usturoi. "Gospodina care pune un ban in colaceii de 9 martie, ca sa vada cui cade norocul in acel an, nu stie intotdeauna ca, pentru o clipa, e sora buna cu strabunica ei neolitica, ce se inchina la Terra Mater, cu sclava spartana cerand ajutor Herei si lui Artemis din Panteonul grec, cu matroana de langa altarul Junonei romane,cu taranca geto-latina invoncand-o infricosata pe Dochia din mitologia romano-precrestina care, toate, de-a lungul a mii de ani,au trait aceeasi ceremonie ezoterica sau sacramentala la venirea Anului Nou Agrar, la inceputul primaverii, prin acelasi colacel, cu un banut al norocului.", precizeaza acesta. Dupa ce se aleg carnurile se toaca impreuna se pune piper, zama de usturoi, chimion si se framanta pana se face o alifie.
Bucataria traditionala romaneasca este definita astazi de preparate precum sarmalele, borsurile, mamaliga si celebrii mititei. Fie intr-o zona de confluente culturale, etnice si automat culinare, Romania are o traditie culinara care mixeaza influente din mai multe zone, fie orientale, fie vestice. Sunt insa preparate culinare ritualice, legate de evenimente aparte din viata romanului de altadata care astazi sunt fie pe cale de disparitie, fie cunoscute doar in anumite regiuni.
Preparate ritualice si bizare ale romanilor Pana in epoca moderna si chiar mult timp dupa aceea, satul romanesc a fost marcat de superstitii si obiceiuri ancestrale. In lumea rurala medievala din Principatele Romanesti, paganismul se imbina cu crestinismul intr-o sinteza aparte si fermecatoare. "Marginimea Sibiului mananca o chestie rara la care multi stramba din nas:rotogoale, adica niste maruntaie anume ovinei,impanate cu grasime si carne", scria Radu Anton Roman in "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti". "Se spala cat se poate de bine rotogoalele se cresteasa, se impaneaza cu slanina afumata, carne si 1 jumatate de capatana de usturoi. Usturoiul ramas se piseaza, se amesteca cu sare, cimbru,piper si boia si putina apa calduta. Se pun la gratar rotogoalele si se tot stropesc cu zeama parfumata pana ce sunt fripte.", scria Anton Roman. Acest preparat culinar avea o importanta ritualica mai ales ca era consumat cu o ocazia speciala, in comunitatile de pastori. Sarbatoarea era marcata prin taierea de berbeci, iar sacrificiul era oficiat de un tanar neprihanit, in pielea goala. Rotogoalele se serveau cu mamaliga fierbinte si vin bun.
Macinicii si "un mesaj din stravechime" Un alt preparat ritualic foarte vechi romanesc si astazi foarte putin cunoscut se numeste "Papusile de dragavei". Un alt preparat ritualic, foarte simplu si strict vegetarian si foarte picant, se numeste "papusile de dragavei". Se leaga manunchiuri de stevie, se frig pe gratar apoi se curata de frunzele arse de l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro