Retete romanesti care n-au ajuns niciodata in cartile de bucate. Secretele ciorbei de borboane

Retete romanesti care n-au ajuns niciodata in cartile de bucate. Secretele ciorbei de borboane

Ingrediente pentru o oala de 5 litri Pentru zeama de carne: 250 g de carne de porc, de preferat pulpa de porc 250 g de carne de vita 1/2 de gaina sau 1/2 de pui Zarzavat: 2 radacini de patrunjel si 2 morcovi, taiat in 'patratele', adica cubulete 2 cepe albe, tocate, dar nu foarte marunt 2 cartofi mari, cuburi 75 g de stafide aurii sau brune 1 compot de agrise, pregatit dupa reteta de mai sus sare Pentru deresatura: Intr-un castron se amesteca cu lingura de lemn: 2 linguri de lapte rece cu o lingurita cu varf de faina si separate, in alt castron: 2 linguri de smantana ardeleneasca cu galbenusul de la 2 oua si un strop de sare.

acum 28 luni (9 Sep 2017)

"Ce intalnire poate fi mai emotionanta si de suflet, decat sa te afli la masa si sa auzi direct de la cei care au plecat, dar si de la putinii sasi care au ramas aici, franturi induiosatoare de viata, povesti legate de traditiile sau de obiceiurile culinare sasesti", ne spune Claudia-Romana Rista, cunoscuta drept "Fata care gateste cu flori".

Aceasta spune ca: "de la Wilhelmine Fornoga din Crit, judetul Brasov, am primit un borcan de agrise in compot pe care le-am folosit la supa exceptionala cu agrise si stafide a caaei reteta v-o impartasesc".

Ciorba de borboane (ajeresch sup), reteta culeassa de Claudia-Romana Rista de la Wilhelmine Fornoga, o localnica din satul Crit:

'Astea sunt borboanele', imi spune tanti Wilhelmine si imi arata borcanul cu compot din camara, plin ochi cu bobite mici verzi de forma asemanatoare cu bobul de strugure. Aici, in Tara Ovazului-Haferland, intrucat e zona de dealuri, agrisul rodeste prin iunie, iar fructele lui se recolteaza de sasoaice toata vara.

Foto credit: Diana Oros

Cel mai adesea agrisele se congeleaza si se folosesc in sosuri dulci-acrisoare si se servesc langa friptura sau fiertura de carne. Dupa reteta de mai jos cand borcanele cu borboane merg de minunte deschise pentru inedita Ciorba saseasca de agrise.

Compot de borboane (ajeresch kompott)

Pentru 6-8 borcane de 370ml ai nevoie de urmatoarele:

Ingrediente pentru sirop:

1.8 kg apa (se cantareste)

1 kg zahar tos

fructe: 1.2 kg de agrise verzi, alese si spalate bine (optional, 2 pungi de agrise congelate)

Mod de preparare:

1. Ca sa iti iasa un compot de agrise ca la carte faci un sirop lejer ideal pentru fructele acrisoare din 1.8 kg de apa si 1 kg de zahar.

Foto credit: Diana Oros

Ciorba de borboane (ajeresch sup)

Aceasta este ciorba al carei gust nu il voi uita niciodata. Ingrediente pentru o oala d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro