Retete culinare vechi de sute de ani: cum se preparau varza acra, pilaful italienesc, clatitele sau salata de melci in anii 1800

Retete culinare vechi de sute de ani: cum se preparau varza acra, pilaful italienesc, clatitele sau salata de melci in anii 1800

Sos de hrean cu migdale: opareste doua radacini de hrean, curatate si rase cu putintica zeama de carne, apoi infierbanta o litra de lapte dulce, pune hrean cu o mana de migdale curatate si pisate maruntel in launtru, pune si putintel zahar, si il lasa sa fiearba putintel. Pe urma rumeneste o lingura de faina cu o lingura de unt, toaca vro sase sardele desarate si curatate de solzi si de oase, cu o ceapa, nitica frunza de patrunjel, si coaja de lamaie bine maruntel, pune-le in rantas, prajeste-le putintel, toarna zeama de carne, acreste cu zeama de lamaie si lasa-l sa scaza.

acum 77 luni (15 Feb 2018)

"Aceasta carte, asa de trebuincioasa pentru casnicie, fu intocmita de mine acum doi ani numai in favorul iubitelor mele eleve, pe care le-am crescut de mititele, si a carora fericire privesc la cea dintai dorinta a vietii mele; dar afland-o mai multe cocoane cinstite si intelepte, m-a indemnat foarte, rugandu-ma, s-o dau in tipar, ca sa se foloseasca si altele dintr-insa, fiindca aceasta este cea dintai carte de bucate, scrisa in limba si cu masurile Tarii Rumanesti. Varza acra: infierbanta 60 dramuri untura de ramator, apoi pune varza acra taiata frumos maruntel in launtru, s-o lasa sa fiarba patru ceasuri, amestecand-o des, si turnand cand si cand, putintica zeama de carne ori de varza, pana se moaie; apoi cand vrei s-o dai la masa amesteca vreo doua linguri zmantana de lapte prinsa intr-insa, garniseste-o cu carnati fripti sau cotlete de ramator. Sos de hrean cu migdale: opareste doua radacini de hrean, curatate si rase cu putintica zeama de carne, apoi infierbanta o litra de lapte dulce, pune hrean cu o mana de migdale curatate si pisate maruntel in launtru, pune si putintel zahar, si il lasa sa fiearba putintel. Supa cu mure de vaca: curata mure de vaca, frecandu-le in mai multe randuri cu sare si limpezindu-le cu apa, pana se albeste cu tulpanu; apoi fierbe-le in apa cu sare pana se moaie, taie-le ca taiteii, si le pune putintica frunza de patrunjel tocat, in zeama de carne; pe urma rumeneste o lingura de faina cu o lingura de unt, pune-o in supa, s-o lasa sa fiarba, apoi da-o la masa. Franzela umpluta cu creieri: ei creieri si ii pui in apa rece, lasa-i sa seaza un ceas, apoi scoate-i si ii curata de piele, toaca-i cu nitica frunza de patrunjel si ii prajeste in grasime. Pe urma ei felioare de jimbla ori franzela ca jumatate deget de groase, unge-le cu creieri ca muchia cutitului de gros, pune alta neunsa deasupra, uda-le putintel cu lapte dulce, tavaleste-le in oa, apoi in franzela rasa, prajeste-le in unt, si garniseste zarzavatul. Pilaf ita... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro