Reteta scovergilor ca la bunica, desertul delicios al copilariei. Cum trebuie intins corect aluatul

Reteta scovergilor ca la bunica, desertul delicios al copilariei. Cum trebuie intins corect aluatul

Se toarna jumatate din cantitatea de apa calduta peste ea, se amesteca apoi si cu doua linguri de faina si aceasta compizitie obtinuta se toarna in gropita facuta in faina. Se toarna peste maia restul de apa, uleiul si sarea si se framanta pana se obtine un aluat molcut, care seamana foarte bine cu aluatul de paine! In continuare se procedeaza asa: se rup bucati mici de aluat, din care se modeleaza cu degetele inmuiate in ulei ( pentru a nu se lipi) scovergile.

acum 80 luni (19 Jan 2016)

Gela Dumitrache, o invatatoare din comuna Unirea, pasionata de gatit, mestereste si in prezent bunatati mostenite de la bunica sa. Si acum, ca si in copilarie, mi se face dor de aceste infoiate si niciodata nu preget sa le fac pentru mine si pentru ai mei. pentru infainat planseta

- o cana de apa calda (250 ml.)

- un cub de 25 gr. drojdie proaspata

- o lingurita de sare

- o lingura rasa zahar

- 3 linguri de ulei de masline

In plus, aveti nevoie de 1/2 litru ulei pentru prajit scovergile.

Mod de preparare:

Intr-un castron incapator se pune faina cernuta, tinuta la cald anterior prepararii. Se toarna jumatate din cantitatea de apa calduta peste ea, se amesteca apoi si cu doua linguri de faina si aceasta compizitie obtinuta se toarna in gropita facuta in faina.

Se presara cu mana putina faina deasupra drojdiei si se acopera cu un prosop, lasandu-se la crescut, intr-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute. Cand isi va dubla volumul se incepe framantatul cu o lingura de lemn, la inceput, apoi cu mana.

Se toarna peste maia restul de apa, uleiul si sarea si se framanta pana se obtine un aluat molcut, care seamana foarte bine cu aluatul de paine! Se acopera cu un prosop moale si se lasa la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, pana se dubleaza volumul si aluatul este foarte pufos.

In continuare se procedeaza asa: se rup bucati mici de aluat, din care se modeleaza cu degetele inmuiate in ulei ( pentru a nu se lipi) scovergile. Sub nicio forma sa nu se incerce intinderea aluatului cu sucitorul, fiindca se preseaza si aluatul da inapoi, nu mai este pufos! Dupa ce s-au modelat toate scovergile, se coc in tigaia cu mult ulei si se scot pe servetel absorbant.

Daca doriti sa umpleti cate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro