Reteta prin care partidele fura semnaturi ca sa-si valideze listele de candidati. Paleologu: "Folosesc baze de date"

Reteta prin care partidele fura semnaturi ca sa-si valideze listele de candidati. Paleologu:

208/2015 reglementeaza faptul ca "partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care opteaza sa depuna listele de sustinatori la birourile electorale de circumscriptie, pot depune liste de candidati numai daca acestea sunt sustinute de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau resedinta in circumscriptia respectiva, fara ca numarul acestora sa fie mai mic de 1.000 de alegatori". Nume preluate abuziv din baze de date Practic, partidele politice din Romania trebuie sa adune la nivel national minimum 183.000 de adeziuni de sustinere, reprezentand 1% din numarul total de cetateni cu drept de vot inregistrati in Romania.

acum 91 luni (13 Oct 2016)

Politicianul Theodor Paleologu (foto) face acuzatii grave referitoare la sistemul de colectare a semnaturilor de sustinere necesare pentru inscrierea unui partid sau candidat independent la alegerile parlamentare din Romania. 208/2015 reglementeaza faptul ca "partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care opteaza sa depuna listele de sustinatori la birourile electorale de circumscriptie, pot depune liste de candidati numai daca acestea sunt sustinute de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau resedinta in circumscriptia respectiva, fara ca numarul acestora sa fie mai mic de 1.000 de alegatori".

De asemenea, "Candidatii independenti trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau resedinta in circumscriptia respectiva, fara ca numarul acestora sa fie mai mic de 1.000 de alegatori".

Nume preluate abuziv din baze de date

Practic, partidele politice din Romania trebuie sa adune la nivel national minimum 183.000 de adeziuni de sustinere, reprezentand 1% din numarul total de cetateni cu drept de vot inregistrati in Romania. Este vorba despre inscrisuri olografe, continand datele din cartea de identitate (numele complet, adresa, seria, numarul, codul numeric personal si semnatura) care se cumuleaza pe liste depuse ulterior la birourile electorale.

Potrivit lui Paleologu, ar fi vorba despre cetateni preluati abuziv din aceste baze de date, care nu-si dau acordul explicit pentru a aparea pe listele de adeziuni ale unei anumite formatiuni politice si ale caror date de identificare, cumparate din surse obscure, sunt folosite in fals. "O firma de promoteri cere zeci de mii de euro pentru a strange semnaturi: costa cam 10.000-15.000 euro sa iti fie furnizate 20.000 sem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro