Reteta pentru sopa de Callos, ciorba care a devenit mancare nationala in Romania
Si iata reteta: Caleste in doua linguri de masline, o capatana de usturoi zdrobit marunt, o lugatura de patrunjel si una de telina taiate fin, adauga taiate in cubulete radacinoase si anume morcov, pastarnac, telina, cativa gogosari scosi din otet, caleste bine legumele si stinge-le cu un litru de supa de oase, fie de vita fie de pui.
"Ciorba de burta intrata in istoria culinara a Bucurestilor, devenita nationala si vindicativ emblema a gastronomiei dambovitene este de fapt de origine orientalo- mediteraneeana cu radacini la otomani, grecotei si albanezi. Iara eu, mergand la Alicante sa gustaresc faimosul vin de acolo, am dat peste aceasta minunatie de zama iberica botezata SOPA DE CALLOS din care m-am infruptat precum Nenea Iancu si fiindca amintirea acelei mese de Gargantua nu trebuie ratacita, am reconstituit-o astazi si pentru voi si mai ales pentru sufletelul meu. Si iata reteta:
Caleste in doua linguri de masline, o capatana de usturoi zdrobit marunt, o lugatura de patrunjel si una de telina taiate fin, adauga taiate in cubulete radacinoase si anume morcov, pastarnac, telina, cativa gogosari scosi din otet, caleste bine legumele si stinge-le cu un litru de supa de oase, fie de vita fie de pui.
Fiertura sa clocoteasca cinci zece minute frumusel, apoi adaugi burta fiarta dinainte si taiata fideluta, mai torni cateva polonice din zeama in care a fiert si mai lasi sa clocoteasca un sfert de ceas.
Acum torni un litru de lapte gras, un sfert de litru de smantana frecata cu otetul de la gogosari si mai lasi sa clocoteasca pana prinde putina inima, adica densitate si culoare.
Nu mai trebuie decat sa tragi oala de pe foc, sa adaugi coaja de lamaie rasa si leustean tocat fin si gata ! ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro