Reteta ideala de lapte de pasare, desertul frantuzesc pe care-l gateau bunicii nostri

Reteta ideala de lapte de pasare, desertul frantuzesc pe care-l gateau bunicii nostri

Si gamela asta era si fermecata, fiindca mereu se umplea cu lucruri bune de mancat si trebuia doar sa ma uit o data lung la ea si o data se facea plina cu gaigana, ciorba sau carne fripta. Si umpli castronelul cu lapte galben, pui deasupra galustele albe si le mai si stropesti pentru aspect si pentru gust cu firisoare de miere, ori cu un sirop gros de fructe.

acum 45 luni (22 Sep 2016)

Uica Mihai, un cunoscut bucatar de prin partile Banatului povesteste cu umor cum laptele de pasare, despre care avea impresia ca era muls de la vreo zburatoare, i-a fericit copilaria.

"In copilarie, castronul meu a fost unul de tabla, de fapt gamela de la taica, la care manerul ramasese undeva prin Italia, dar avea pe ea, pus cu stanta, vulturul austriac pe care eu il botezasem Frant, fiindca daca avea nume, puteam sa il strig cand se ratacea printre oalele mamei. Ca am fost eu cam imprastiat de mic si nu aveam grija de lucruri sa le pun la locul lor. Si gamela asta era si fermecata, fiindca mereu se umplea cu lucruri bune de mancat si trebuia doar sa ma uit o data lung la ea si o data se facea plina cu gaigana, ciorba sau carne fripta. Si eram prieten cu pasaruicile ale si le dadeam faramituri ca sa stea in preajma si sa dea lapte bun. Mai tarziu am descoperit eu ca dulcele asta se face pe marginea plitei si ca Taica il mesterea ca si lui ii placea gustul fermecat si manca si el ca un copil, cot la cot cu mine, pana isi naclaia mustatile".

RETETA

Cumpara un litru de lapte gras si in el cand l-ai dat o data in clocot, sa pui un baton de vanilie intreg, doar crestat pe jumatate si sa il lasi acolo cam trei ore. Sa strecori laptele si sa il pui la fiert dar usurel, sa nu dea pe dinafara. Iar de la patru oua sa iei albusurile si sa le bati cu un strop de sare pana se face in castron o spuma de nea vartoasa ca zapada. Si din ea sa rupi cu lingura galuste si sa le pui la oparit in lapte. Si ele trebuie sa stea cam un minut pe o parte si un minut pe alta si iaca ai niste galuste satioase pe care le pui pe sita sa se odihneasca. Si crema de ou trebuie sa se faca fina iar atunci poti sa incepi cu un polonic sa torni din laptele fierbinte in care ai copt albusurile si tot invartind cu telul ca sa nu se taie crema galbena. Si umpli castronelul cu lapte galben, pui deasupra galustele albe si le mai ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro