"Reteta" falimentului Greciei, in Parlamentul Romaniei. Ce pensii mai nascocesc PSD si UNPR

Mai exact, initiativaformulata de senatorul PSD Trifon Belacurencu sustine prevede ca femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin trei copii pana la data de 1 octombrie 1990 si i-au crescut pana la varsta de 10 ani ar urma sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu un an (pentru trei copii) sau cu doi ani (pentru patru ori mai multi copii). Reducerea ar fi de un an pentru fiecare mandat de patru ani, fara a se putea ajunge la o varsta de pensionare mai mica de 60 de ani. Proiectul de lege, initiat de 15 senatori PSD si PNL, a fst deja adoptat de de Senat, si se afla la Camera Deputatilor la Comisia de munca.

acum 79 luni (8 Jan 2016)

In prima sesiune parlamentara din acest an, pe agenda parlamentarilor se afla discutarea a numeroase proiecte speciale se urmareste acordarea de beneficii pentru cat mai multe categorii socio-profesionale. Proiectele de acest fel au inceput sa fie depuse de la inceputul sesiunii parlamentare din toamna si au culminat cu inregistrarea lor in ultimele zile ale anului. O parte proiecte au primit deja avize negative de la Executiv si de la Consiliul Economic si Social, dar acest lucru pare sa fie cea mica problema pentru partidele celor care au depus aceste initiative legislative, din moment ce oamenii care vor fi responsabili sa gaseasca resursele sunt guvernantii. Potrivit proiectului de lege, persoanele cu o pensie mai mica sau egala cu salariul minim brut pe tara ar urma sa primeasca o suma echivalenta cu acesta, iar persoanele care au o pensie cuprinsa intre salariul minim brut si salariul mediu brut ar urma sa incaseze jumatate din salariul minim brut pe tara.

O alta initiativa, depusa de deputatul UNPR Constantin Popa, prevede ca pensiile mici sa poata fi cumulate cu pensiile de urmas, indiferent de data pensionarii sotului supravietuitor, insa doar in limita sumei de 900 lei. Legislatia actoala cere ca, sotii supravietuitori care s-au pensionat dupa data de 1 ianuarie 2011 sa opteze pentru una din cele doua pensii (proprie sau de urmas).

O alta initiativa care se adreseaza persoanelor trecute de prima tinerete prevede ca familiile in care nici sotul, nici sotia nu indeplinesc conditia stagiului minim de cotizare ar putea beneficia de o pensie pe familie, acordata prin cumularea stagiilor celor doi. Proiectul de lege a fost depus la Senat de mai multi parlamentari PSD si ALDE, Consiliul Economic si Social pronunandu-se deja impotriva propunerii, pe motiv ca incalca principiul contributivitatii si contine masuri discriminatorii fata de ceilalti participanti la sistemul public de pensii.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro