Reteta delicioasa de ciorba de salata. Un gastronom ardelean celebru dezvaluie ingredientul secret

Reteta delicioasa de ciorba de salata. Un gastronom ardelean celebru dezvaluie ingredientul secret

Pentru a nu se arde legumele, gastronomul recomanda sa se adauge si putina apa, iar cand acestea se inmoaie, se adauga zer. Aceasta se prepara calind cateva fire de ceapa verde (eventual si ustoroi verde - daca este disponibil), dupa care se adauga trei oua (se pot pune si albusurile ramase de la amestecul cu care a fost dreasa ciorba). Se amesteca si se maruntelte si, dupa ce se raceste putin, se adauga in oala cu ciorba.

acum 109 luni (7 Dec 2015)

"It trebe doi morcoz, o ceapa, doaua poprici, una rosie s-alta verde, or galbana, die care ai, on darab die teler s-o capatana die ai, bun ar hi verde. Taie manantal popricile si ceapa, razalesti, ase mai mare, morcoza si teleru, pune-le taite, taite int-on labos mai grosut la fund, ori int-o oala, c-on pticut de oloi.

Noa amu, punie selata si macrisu la hiert, tat catingan, zdrobdeste aiu si punie-l la ultimu clocot.

Aiasta o faci ase: toptiesti int-on labos mai mnic doaua-tri hire die ceapa verde taiete mnicut-mnicut, pot punie si ai verde. Numa on ptic le carcalesti in oloi si mintenas ai slobozat tri oaua cu tatu, pot pune si albusurile ramasa de la grostior.

Dupa ce sa frig on ptic oauale pui s-o mana de morariu manantal, amesteci tat binie, binie, pui sare si thiper.

Pentru cei pentru care graiul salajean nu este unul tocmai accesibil, "traducem", mai jos, reteta:

Asadar, aveti nevoie de doi morcovi, o ceapa, doi ardei (unul rosu si unul alb, o bucata de telina si o capatana de ustoroi, preferabil verde. Se taie marunt ceapa si ardeii, se razuiesc morcovii si partea radacinoasa a telinei si se calesc cu putin ulei intr-o cratita.

Pentru a nu se arde legumele, gastronomul recomanda sa se adauge si putina apa, iar cand acestea se inmoaie, se adauga zer. Se lasa sa fiarba totul incet, timp in care se spala frunzele de salata si se taie sau rup in bucati mai mici. Se adauga salata in fiertura, iar Groza recomanda sa se puna, daca exista posibilitatea, si cateva frunze de mascris. La final, chiar inainte de a se lua de pe foc, se pune usturoiul zdrobit.

Pentru cei ce prefera o consistenta mai cremoasa, se poate pune si smantana sau iaurt amestecate cu doua - trei galbenusuri. Inainte de a adauga aceasta compozitie in ciorba, pentru a nu se branzi sau pentru a nu se face cocoloase este bine sa puneti peste ea p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro