Reteta de succes pentru oase puternice. Ce alimente recomanda specialistii
Adultii de pana la 50 de ani ar trebuie sa consume zilnic o doza de 1.000 de miligrame de calciu si 200 de unitati de vitamina D, iar varstnicii de peste 50 de ani au nevoie de o doza mai mare de 1.200 de miligrame de calciu si intre 400 si 600 de unitati de vitamina D.
Calciul fortifica oasele si dantura, in timp ce vitamina D imbunatateste absorbtia calciului si cresterea oaselor. O cantitate mare de calciu si vitamina D in corp previne aparitia fracturilor si a osteoporozei, o boala caracterizata prin fragilitatea oaselor. Adultii de pana la 50 de ani ar trebuie sa consume zilnic o doza de 1.000 de miligrame de calciu si 200 de unitati de vitamina D, iar varstnicii de peste 50 de ani au nevoie de o doza mai mare de 1.200 de miligrame de calciu si intre 400 si 600 de unitati de vitamina D. La toate acestea puteti adauga, in cantitati moderate, sucurile naturale, cum ar fi cel de proaspat de portocale. Mai mult de jumatate din ele se afla la maini si la picioare, partile corpului care pot realiza cele mai multe miscari. Partea dura a oaselor este substanta osoasa, iar in interiorul lor este maduva, un fel de gelatina galbena, ce contine grasime, sau rosie, ce produce celule sanguine. Studii recente arata ca, de fapt, la nou-nascuti absorbtia calciului nu este dependenta de prezenta vitaminei D in organism, dar ca deficitul de calciu determina niste schimbari la nivelul celulelor stem mezenchimale din maduva spinarii. Acestea, in cursul vietii, ar trebuie sa devina osteoblaste (celule care formeaza oasele), dar de fapt ele sunt "reprogramate" sa devina celule grase. Un obicei bun pentru a-ti pastra oasele sistemul osos puternic este si miscarea zilnica, de orice fel. De asemenea, este bine sa limitam consumul de cafea la maximum doua cesti pe zi sau sa o combinam cu lapte pentru a a-i diminua efectul de excretie a calciului din corp. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro