Reteaua tesatoarelor. Camasile traditionale romanesti, in toate colturile lumii

Am descoperit doi tineri, Maria si Daniel Stanciu, ea de 27, el de 32 de ani, prahoveni, care au muncit opt ani in Italia, apoi s-au intors pe meleagurile natale si au creat o platforma cu ajutorul careia 60 de doamne cu experienta in arta tesutului, din satele de pe Valea Prahovei, isi vand iile pe care le creeaza. Toate bune si frumoase, insa discutam si de un alt aspect, mai putin placut, anume ca nu exista niciun fel de facilitati pentru mesterii populari care, pe de-o parte, promoveaza cultura noastra de la sate, iar pe de alta parte incearca sa traiasca din produsele obtinute din munca lor. Cand vezi ca produsul facut la masina costa 150 de lei si e prezentat ca "traditional", iar rodul muncii tale, strict manual, are pretul de peste 400 de lei, dar chiar si asa cu greu acoperind minutiosul efort, iti trebuie mult curaj sa mergi mai departe pe drumul tau.

acum 85 luni (30 Apr 2016)

Retoric se intreaba femeia asta - "daca la 30 de ani nu avem curaj, atunci cand?!" - dupa ce aduc in discutie problema legata de cat de greu este azi sa traiesti dintr-un mestesug traditional. Am descoperit doi tineri, Maria si Daniel Stanciu, ea de 27, el de 32 de ani, prahoveni, care au muncit opt ani in Italia, apoi s-au intors pe meleagurile natale si au creat o platforma cu ajutorul careia 60 de doamne cu experienta in arta tesutului, din satele de pe Valea Prahovei, isi vand iile pe care le creeaza. Asta, de un an si jumatate incoace, ca altfel nu mai faceau ele asa ceva demult, dar Maria si Daniel le-au convins sa scoata din lazile cu amintiri vechile modele, si sa le faca din nou sa zboare.

Ma plimbam, zilele trecute, pe aleile inflorite ale Muzeului Satului din Bucuresti, la Targul de Florii, si aud de departe un zumzet cum nicaieri nu mai era. Cand, ce sa vezi, in curtea unei case taranesti era o adevarata expozitie de camasi, care mai de care sa-ti ia prima ochii, cu frumusetea si gingasia ei.

Clienti cu expertiza

Abia apuc sa-i intreb ceva, ca sunt foarte prinsi in activitatea lor, ba sa raspunda la curiozitatile clientelor, ba sa aseze camasile deja cumparate in pungi din hartie, inscriptionate cu numele magazinului, sa mai dea si carti de vizita pentru viitoare comenzi, in cazul celor care nu s-au hotarat inca sa cumpere in acest moment. O doamna cu experienta de viata se apropie de mine si imi spune, doct, ca aceste camasi sunt tesute dupa o tehnica veche, adica pe dos, ca sa se vada fata perfect. Vreau sa stiu mai multe despre acesti doi oameni, care imi spun ca sunt din judetul Prahova, au facut nunta cu un an si jumatate in urma, dar ei se cunosc de mult mai mult timp, au muncit opt ani in Italia. Au strans ban cu ban si s-au intors in Romania pentru a pune in practica o idee pe care o au mai demult, legata de camasile traditionale. A fost, cum zic ei, un amestec intre dorul de casa si convingerea ca mestesugul acesta le ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro