Restaurantul social din Ploiesti, afacerea care da de munca unor persoane defavorizate
Restaurantul "Apollo" este, de fapt, o intreprindere sociala pusa pe picioare de un ONG din Ploiesti, Asociatia Centrul de resurse "Apollo", prin accesarea de fonduri europene, cu intentia de a da de munca unor persoane din grupuri vulnerabile: mame singure, oameni fara experienta profesionala, persoane care au varste de peste 40 si nu-si gasesc de lucru de ani, dar si tinerilor care provin din centre de plasament. Este vorba fie de femei in situatii de risc si cu situatii familiale deosebite, de exemplu din esantionul celor care isi gasesc foarte greu de munca din cauza varstei, peste 40 sau 45 de ani, femei fara joburi care isi cresc singure copiii, fie tineri care au crescut in centre de plasament.
Deschis in toamna anului trecut, in cladirea in care a functionat unul dintre cele mai vechi bistrouri ale Ploiestiului, care se numea "Pelican", restaurantul "Apollo" pare, la prima vedere, o afacere ca oricare alta in domeniul alimentatiei publice.
Restaurantul "Apollo" este, de fapt, o intreprindere sociala pusa pe picioare de un ONG din Ploiesti, Asociatia Centrul de resurse "Apollo", prin accesarea de fonduri europene, cu intentia de a da de munca unor persoane din grupuri vulnerabile: mame singure, oameni fara experienta profesionala, persoane care au varste de peste 40 si nu-si gasesc de lucru de ani, dar si tinerilor care provin din centre de plasament. Ne-am gandit, la acel moment, ca un restaurant este cel mai bun exemplu practic de a crea un sistem de servicii adecvat nevoilor persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile si care sa le asigure accesul pe piata muncii. Nu aveam experienta in ceea ce inseamna functionarea unui restaurant, de la amenajarea in sine a spatiului, pana la achizitii, obtinerea avizelor necesare si lucrul efectiv cu programe de contabilitate si gestiunea prin sisteme informatice. Au fost etape pe care le-am parcurs singuri, cu pasi mici, si a trebuit sa depasim si foarte multe probleme birocratice", explica Lucian Gaman, presedintele Asociatiei Centrul de resurse "Apollo". La munca de amenajare si igienizare au muncit, efectiv, si principalii beneficiari ai programului, adica persoane din grupuri defavorizate care, prin experienta proprie sau urmand cursuri de specializare au devenit angajatii si oamenii de baza ai restaurantului Apollo. Este vorba fie de femei in situatii de risc si cu situatii familiale deosebite, de exemplu din esantionul celor care isi gasesc foarte greu de munca din cauza varstei, peste 40 sau 45 de ani, femei fara joburi care isi cresc singure copiii, fie tineri care au crescut in centre de plasament. In paralel, dupa angajare, le oferim servicii de asistenta, de consilie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro