Republica de la Ploiesti, la 146 de ani: "Uneori, centrul lumii poate fi pretutindeni. Chiar si la Ploiesti!"

Republica de la Ploiesti, la 146 de ani:

O tema indelung comentata, "Republica de la Ploiesti" a ramas in istorie in special ca un subiect care starneste zambete: la 8 august 1870 a avut loc o miscare antidinastica, sub conducerea unui ploiestean temerar, Alexandru Candiano-Popescu, si s-ar fi proclamat o efemera "republica". Peste ani, Ion Luca Caragiale, el insusi martor al evenimentului (avea in jur de 18 ani in timpul "Republicii de la Ploiesti"), a realizat un portret necrutator al revoltei ploiestene, cu eroi ridicoli si demagogie, un vodevil patronat de zeul Bachus, stapanul podgoriilor de la poalele dealurilor care inconjoara acest oras. Ploiestiul, exemplu de paradox Ploiestiul, un oras predominant comercial in epoca, devine un exemplu de paradox al acelor vremuuri: pe de o parte era deschis tehnologiei adusa de straini in oras si, pe de alta parte, "afisa" o atitudine antisemita si xenofoba fata de noii-veniti care, treptat, falimentau micii afaceristi locali si isi ridica cladiri frumoase care nu fac altceva decat sa starneasca si mai mult frustrarile si orgoliile locale. Particularitatile orasului, patriotismul local, combinat cu un spirit permanent de fronda fata de autoritatile centrale au facut populara o afirmatie care circula de ani buni, atribuita de unii lui Caragiale, de altii folclorului local, care spune ca "Bucurestiul, capitala tarii, este doar un oras aflat la marginea Ploiestiului".

acum 92 luni (8 Aug 2016)

O tema indelung comentata, "Republica de la Ploiesti" a ramas in istorie in special ca un subiect care starneste zambete: la 8 august 1870 a avut loc o miscare antidinastica, sub conducerea unui ploiestean temerar, Alexandru Candiano-Popescu, si s-ar fi proclamat o efemera "republica".

Peste ani, Ion Luca Caragiale, el insusi martor al evenimentului (avea in jur de 18 ani in timpul "Republicii de la Ploiesti"), a realizat un portret necrutator al revoltei ploiestene, cu eroi ridicoli si demagogie, un vodevil patronat de zeul Bachus, stapanul podgoriilor de la poalele dealurilor care inconjoara acest oras. "Viziunea sa ironica asupra evenimentelor de la Ploiesti a avut un efect similar cu cel produs de ceata.

O a doua perspectiva se impune in a doua jumatate a secolului al XX-lea, cand noul regim politic, aflat in etapa rescrierii istoriei nationale pe alte baze ideologice, a angajat acest subiect al intamplarilor de la Ploiesti in arsenalul metodelor menite sa combata monarhia: se sustinea ideea ca, inca de la 1870, romanii au luptat impotriva regalitatii. Asa s-a intiparit in spatiul public ideea ca miscarea de la Ploiesti este un inedit episod din lupta purtata de fortele politice de la noi impotriva lui Carol I si a monarhiei. Si, de ce nu, prima zona secesionista, un aflat in inima Romaniei!", puncteaza aceasta perspectiva istoricul ploiestean.

La 146 de ani distanta de la acel eveniment, Dorin Stanescu, profesor si doctor in istorie, propune o noua viziune asupra acestui episod in volumul "Republica de Ploiesti", recent aparut. A studiat date si documente, inclusiv la Paris, dosare si fonduri arhivistive, precum si o serie de lucrari ale unor istorici straini si romani, date care nu au mai fost valorificate. "Republica de la Ploiesti" a fost "ultima manifestare a spiritului revolutionar pasoptist" si o revolta impotriva "agentilor modernizarii".

Contextul epocii, determ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro