Reprezentantul NATO la Moscova: Mingea se afla acum in terenul Rusiei

Reprezentantul NATO la Moscova: Mingea se afla acum in terenul Rusiei

De fapt, exista atat de multe provocari de securitate reale la care am putea sa raspundem impreuna, Le-am oferit o lista a lucrurilor pe care le consideram a reprezenta provocari de securitate clasice si am descoperit ca le impartasim. Si ne adaptam, de aceea avem acest Readiness Action Plan, de aceea avem exercitiile, de aceea am dezvoltat concepte noi, precum si elemente integrate de comanda pe flancul estic. In realitate acest numar reprezinta doar primul element al unui potential raspuns, astfel ca avem intreaga Forta de Raspuns a NATO (NRF) in spate care totalizeaza aproximativ 30.000 de oameni, iar apoi discutam de fortele pe care statele NATO le pun impreuna. Avem sistemul de planificare a apararii, planurile defensive, multitudinea de exercitii, sistemele de tip AWACS care supravegheaza teritoriile statelor de pe Flancul Estic. Este nevoie de un anumit tip de reflectie care trebuie sa mearga dincolo de NATO, nu este vorba doar despre NATO, ci despre Occident. Pentru binele nostru, al securitatii internationale si al colegilor rusi, sper ca ei sa reflecteze pentru ca prezentarea lumii din afara drept sursa de amenintare, de pericol pentru Rusia, este, foarte direct spus, o prostie.

acum 90 luni (17 Jul 2015)

>

Interviu realizat de Eleni Panayiotou. Nu exista motive obiective pentru care Rusia si NATO sa se afle in stare de confruntare. In realitate nimeni in NATO nu considera ca intre cele doua parti exista o ciocnire fudamentala din perspectiva intereselor de securitate. Pentru ca Aliantei nu ii este teama de Rusia. Pentru ca exista experienta anilor de cooperare pe care i-am avut impreuna.

Nu suntem interesati de o confruntare. De fapt, exista atat de multe provocari de securitate reale la care am putea sa raspundem impreuna,

Le-am oferit o lista a lucrurilor pe care le consideram a reprezenta provocari de securitate clasice si am descoperit ca le impartasim. De exemplu extinderea NATO si scutul anti-racheta nu vor fi niciodata populare in Rusia, din motive pe care nu le intelegem pe deplin. Spun acest lucru pentru ca inclusiv statele membre NATO au dezacorduri fata de politicile NATO. Nu este ciudat sa ne aflam in dezacord-viata ar fi plictisitoare daca toti am fi de acord cu ceilalti.

Nu suntem interesati de o confruntare. De fapt, exista atat de multe provocari de securitate reale la care am putea sa raspundem impreuna, astfel ca din aceasta perspectiva raman un optimist. De fapt actiunile Rusiei precum si discursul Rusiei sunt cele care prezinta NATO si actiunile NATO drept o provocare de securitate. Daca cineva asculta propaganda (nu exista nici un alt cuvant) despre lucrurile care se spun despre NATO, 90% pur si simplu nu sunt adevarate. Nu vorbim de dezacorduri pe politici, ci de o provocare uriasa pentru securitatea internationala. contesta fundamentele care asigura pacea in Europa de atatia ani.

Cat de departe este Rusia dispusa sa mearga? Aceasta este o intrebare la care nu pot sa raspund. Nici macar rusii nu pot sa raspunda, pentru ca ne confruntam cu o lipsa de transparenta.

Putem doar sa judecam pe baza actiunilor pe care le iau si este clar ca atunci cand ne referim la Ucraina acestea nu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro