Reprezentantii profesorilor vor ca salariul dascalilor debutanti sa fie cu 150% mai mare decat salariul minim

Reprezentantii profesorilor vor ca salariul dascalilor debutanti sa fie cu 150% mai mare decat salariul minim

Plecand de la PIB-ul per capita, principiile de baza care ar trebui sa stea la baza constructiei noii grile de salarizare din invatamant, potrivit FSLI, sunt urmatoarele: salariul de baza al profesorului debutant sa reprezinte 150% fata de salariul minim pe economie, iar dupa 15 ani de activitate didactica sa se poata ajunge la un salariu care sa reprezinte o crestere de 75% fata de salariul debutantului.

acum 94 luni (18 Jan 2016)

Profesorii spun ca o lege de salarizare corecta presupune ca fiecare categorie socio-profesionala sa fie pozitionata in grila de salarizare in functie de rolul pe care-l are in dezvoltarea societatii, iar invatamantul este un domeniu strategic de care depinde viitorul unei tari. In momentul de fata, dupa majorarea salariala de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 1.100 de lei, iar al unui profesor la final de cariera este de aproximativ 2.400 de lei.

In alte tari europene, nivelul salariilor minime ale profesorilor raportate la PIB-ul per capita este de 179% (in Muntenegru), 152% (in Germania), 139% in Spania sau 126% in Grecia. La o simpla analiza a legislatiei din domeniul salarizarii de dinainte de anul 1989 se constata ca - intre salarizarea din invatamant si cea din alte sectore bugetare: justitia, armata, administratia centrala etc.

Plecand de la PIB-ul per capita, principiile de baza care ar trebui sa stea la baza constructiei noii grile de salarizare din invatamant, potrivit FSLI, sunt urmatoarele: salariul de baza al profesorului debutant sa reprezinte 150% fata de salariul minim pe economie, iar dupa 15 ani de activitate didactica sa se poata ajunge la un salariu care sa reprezinte o crestere de 75% fata de salariul debutantului. In plus, salariul de baza maxim al unui profesor sa reprezinte 150% fata de salariul profesorului debutant si sa poata fi atins dupa 25 de ani de activitate didactica. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro