Reportajul Sky News despre traficul de arme in Romania, desfiintat de un expert militar: "E o inscenare, care sa arate ca suntem vulnerabili"

Reportajul Sky News despre traficul de arme in Romania, desfiintat de un expert militar:

Doru Adascalitei, specialist in arme de vanatoare, fost militar de profesie care a activat in Irak, Bosnia si Afganistan, este convins ca armele prezentate de jurnalistii britanici nu au cum sa fie cautate de teroristi. Au incarcator de zece cartuse, dar se poate pune si un sector de 30 de cartuse sau un tambur de 72 de cartuse. Ambasada Romaniei in Marea Britanie a precizat ca a preluat informatiile primite de la Politia Romana legata de faptul ca armele care apar in reportajul Sky News sunt de vanatoare, nu de razboi, si le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replica, aceleasi informatii fiind remise Ministerului de Externe britanic Agentiei Nationale pentru Infractionalitate. In 2013, tabloidele britanice au starnit isterie, publicand o serie de articole alarmiste despre pericolul reprezentat pentru sanatatea publica de caii din Romania, in contextul in care Marea Britanie si Franta se confruntau cu un scandal imens privind comercializarea unor produse din carne de cal etichetate ca fiind din carne de vita.

acum 55 luni (9 Aug 2016)

Reportajul jurnalistilor de la Sky News despre presupusi traficanti romani care ar putea sa le vanda arme teroristilor este pura inventie, afirma specialistii.

Arma Kalasnikov care apare in imagini este una de colectie, modificata sa traga doar foc cu foc, si a fost fabricata la Sadu, deci nu are cum sa provina din Ucraina. Aceasta pusca, folosita inainte de 1989 de catre Garzile Patriotice, are un dispozitiv de montare a lunetei proiectat de inginerii romani. Si arma cu luneta care apare in reportaj este tot de vanatoare, mai arata expertii.

Doru Adascalitei, specialist in arme de vanatoare, fost militar de profesie care a activat in Irak, Bosnia si Afganistan, este convins ca armele prezentate de jurnalistii britanici nu au cum sa fie cautate de teroristi.

Adevarul: Ce fel de arma este Kalasnikovul care apare in reportajul Sky News? Doru Adascalitei: Este o pusca facuta la uzinele de armament Sadu, care are foc cu repetitie, nici macar semiautomat. Inainte de 1989, aceste arme erau folosite de Garzile Patriotice. Intre timp, legislatia s-a schimbat si nu s-a mai dat voie la vanatoare cu acest model de arma. Acum, acest model de pusca se mai gaseste pe la colectionari. Ele mai sunt si in dotarea padurarilor de la Romsilva, ca arme de serviciu. Au incarcator de zece cartuse, dar se poate pune si un sector de 30 de cartuse sau un tambur de 72 de cartuse.

Seamana destul de mult cu o pusca semiautomata cu luneta...

Intr-adevar, patul armei seamana cu cel de la PSL (pusca semiautomata cu luneta), folosita de armata, dar nu este aceeasi arma. Arma din imagini are o sina de prindere a lunetei care se fabrica numai la noi, la Sadu. Acea sina este asemanatoare cu cea folosita la noile arme Kalasnikov fabricate la Cugir pentru Armata, de calibrul 5,56 X 45 mm.

Din ce am putut vedea in imagini, si celelalte erau tot arme de vanatoare. Mai era un shotgun, un Browning, daca nu ma i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro