Reportaj: Vreau in clasa a IX-a

Cei 1.000 de tineri care si-au invins soarta Coordonatorul national al acestui program, din partea World Vision Romania, Oana Hobinca, imi spune ca in momentul actual 277 de elevi din judetele Vaslui, Iasi, Cluj, Valcea, Dolj si Ialomita beneficiaza de sprijin financiar din partea a 14 companii si 40 de persoane fizice. Foarte interesante sunt rezultatele, pentru ca din 2008 pana azi vorbim despre nu mai putin de 1.000 de elevi din mediul rural, din diverse judete, care au beneficiat de sprijin din partea acestui sistem de binefacere. Statisticile ne arata ca tara noastra are in momentul de fata o rata de abandon scolar uriasa, de peste 18%, cu mult peste media Uniunii Europene, de 11%. Aproape ca nu mai are rost sa mai vorbim de ceea ce insusi Ministerul Educatiei de la Bucuresti recunostea, inca din 2002, ca din totalul studetilor din Romania numai 1% sunt tineri care provin din localitatie rurale. Sa luam ca exemplu ce se intampla chiar zilele acestea, pentru ca suntem aproape de finalul anului scolar, deci vom avea o noua generatie de absolventi de gimnaziu.

acum 96 luni (31 May 2016)

Crina e o adolescenta care imi povesteste ca s-a intalnit cu sponsorul ei, un director de companie. Bani de drum, haine, incaltaminte, rechizite, carti. Numai asa a putut acest copil sa sparga bariera intre casa ei de la tara si liceul de la oras, ca sa poata sa invete. Este datoria oamenilor mari sa aiba grija de copii", i-a raspuns imediat directorul.

Eram zilele trecute in orasul Negresti din judetul Vaslui, cand aflu de la gazdele mele, cei din organizatia World Vision, despre o reuniniune care tocmai statea sa inceapa. Erau elevi de la un liceu din localitate, scoala care poarta numele lui Nicolae Iorga. Merg spre acel eveniment alaturi de coordonatorul acestui programu pentru judetele Iasi si Vaslui, Mihaela Chiorescu. De la ea aflu primele amanunte despre sistemul de ajutor, cu un titlu edificator - "Vreau in clasa a IX-a". Este vorba despre elevi de liceu care locuiesc in satele vasluiene. Ei doneaza bani pentru copiii de la sate. Tot acest concept a fost pus la punct de World Vision Romania. Persoanele fizice isi aleg, in general, cate un copil din program, sustinandu-l financiar in cei patru ani de liceu. Sponsorii isi iau angajamentul fata de copii pe o perioada de patru ani, din clasa a IX-a pana in clasa a XII-a.

Cat costa drumul de acasa pana la scoala

Ajung asadar la reuniunea despre care vorbeam mai devreme. Periodic, elevii din program se intalnesc cu specialistii de la World Vision. Era aproape de ora 14.00 cand s-au strans cu totii intr-o sala din micul oras. Sunt frumos imbracati, se aseaza fiecare pe cate un scaun, in jurul unui rand de mese. Sunt plecati de acasa de dimineata. Stau de vorba cu ei si aflu ca cea mai mare bariera, de care nu puteau sa treaca fara a fi ajutati financiar, este drumul din satul lor pana in orasul Negresti. Sunt distante mai mici sau mai mari, de cinci sau de 12 kilometri, ba chiar si mai mult, pe care le parcurg in fiecare zi cu microbuzul. Foarte scump transportul pentru multe buzunare de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro