REPORTAJ VIDEO In cautarea vietii. Calvarul refugiatilor, la poarta UE: "Multumim Germaniei, voi face totul sa nu o dezamagesc!"

REPORTAJ VIDEO In cautarea vietii. Calvarul refugiatilor, la poarta UE:

Criza refugiatilor din ultimele luni a schimbat radical viata celor din Horgos, o localitate sarbeasca din provincia Voivodina, locuita in proportie de 85 la suta de etnici maghiari. Alarma s-a dat printre localnici abia de scurta vreme, de cand 3.000 - 4.000 de refugiati din Orientul Mijlociu trec zi de zi prin linistitul sat, veniti in Serbia din directia Macedonia. "De mai bine de o luna, de regula la ora 5 dimineata, sunt la calea ferata, la refugiati. Fug de razboaie, de moarte, de saracie, de foamete, de dictatori. "Vand cantitati mari de produse, de lichide, se cumpara foarte mult sandvisurile de pui, iar magazinele cu produse chinezesti vand multi saci de dormit. Este vorba de probleme legate de epuizare, au avut de suferit de deshidratare din cauza caldurii mari, au fost dureri musculare sau probleme gastrice. Din informatiile noastre, persoane din satele din jurul Horgosului au obtinut, in ultima jumatate de an, venituri intre 300.000 si jumatate de milion de euro de pe urma refugiatilor. Ei iau de la 10 euro de persoana pana la 300 de euro de la fiecare grup, pentru a le arata calea spre Ungaria.

acum 87 luni (4 Sep 2015)

Criza refugiatilor din ultimele luni a schimbat radical viata celor din Horgos, o localitate sarbeasca din provincia Voivodina, locuita in proportie de 85 la suta de etnici maghiari.

Este o zona de tranzit folosita de refugiati, pentru ca de aici mai sunt doi kilometri pana in Ungaria. Insa, satul era traversat de trei-patru grupuri pe luna.

Alarma s-a dat printre localnici abia de scurta vreme, de cand 3.000 - 4.000 de refugiati din Orientul Mijlociu trec zi de zi prin linistitul sat, veniti in Serbia din directia Macedonia. "De mai bine de o luna, de regula la ora 5 dimineata, sunt la calea ferata, la refugiati. Revin, apoi, si ma ocup de problemele primariei, iar pe la ora 12 noaptea mai dau o ultima tura la refugiati, sa le duc apa si ce mai au nevoie", a povestit, pentru "Adevarul", Istvan Bacsulin.

Bacsulin pregateste apa pentru refugiati

Inevitabil, puhoiul de straini lasa urme in Horgos, o localitate cocheta si bine intretinuta de sateni. Cata mizerie ramane dupa ei: pungi de la cipsuri, de biscuiti, sticle de plastic, pentru ca e cald, consuma multa apa. E normal sa apara si probleme, avand in vedere numarul mare de oameni. Si la noi a fost razboi greu, in 1999 am fost bombardati de o racheta a NATO, ii putem intelege. Dar cultura unora lasa de dorit", a mai spus Bacsulin. Toti sunt tineri, la varsta la care nimic pare sa nu le stea in cale pentru a cauta un viitor mai bun. Fug de razboaie, de moarte, de saracie, de foamete, de dictatori. Impresionant este numarul mare de femei cu copii mici lipite de ele.

Tanara plecata din Siria alaturi de copii, care trebuie sa ajunga in Suedia

Povestile lor, forta si dorninta oamenilor de a trai decenet nu au cum sa nu atraga compasiune in orice fiinta umana. Sunt foarte optimista!", ne-a spus o sirianca aflata miercuri seara in Horgos, la cativa pasi de trecerea spre Ungaria. Am plecat cu 1.000 de euro si cred ca imi ajunge pana in Germania", afirma un alt tanar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro