REPORTAJ VIDEO Cincu - ultima frontiera inainte de Afganistan

REPORTAJ VIDEO Cincu - ultima frontiera inainte de Afganistan

Toate detaliile sunt simulate cat mai aproape de realitate, inclusiv numele drumurilor si satelor din Afganistan, dar si detalii de ordin logistic si operational specifice unei zone de conflict. Vizibil marcati de lipsa de odihna din ultimele zile, "Dragonii Transilvani" se imbarca in blindatele aliniate in fata poligonului, isi verifica inca odata armamentul din dotare si sistemele de comunicatie, ca apoi sa demareze intr-o "misiune" ce astazi va consta in securizarea drumului principal din si catre baza. "Datorita extraordinarului sacrificiu al barbatilor si femeilor in uniforma, misiunea noastra de lupta, cea mai lunga din istoria Statelor Unite, se incheie in mod responsabil", anunta, increzator, presedintele american, steagul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), din care a facut parte si Romania, era coborat intr-o ceremonie menita sa marcheze sfarsitul unei unui conflict, dar si al unei perioade controversate din istoria militara americana recenta.

acum 69 luni (15 Jul 2015)

Cu mai putin de o luna pana cand primii militari dejeni vor prelua comanda in sud-estul Afganistanului, pregatirile sunt in toi in poligonul militar din comuna Cincu (jud. Exercitiile planificate in aceasta perioada sunt menite sa simuleze situatiile reale de lupta pe care militarii nostri le pot intampina pe parcursul misiunii in teatrul de operatii din Orientul Mijlociu.

Planificarea misiunii incepe inca de la primele ore ale diminetii, cu o sedinta sumara in care locotenentul Grigore Motofelea, comandantul unui pluton care va pleca peste cateva saptamani in Afganistan, prezinta situatia din ultimele 24 de ore, raportand inclusiv incidentele pe care patrulele din zona le-au raportat. Toate detaliile sunt simulate cat mai aproape de realitate, inclusiv numele drumurilor si satelor din Afganistan, dar si detalii de ordin logistic si operational specifice unei zone de conflict. Toata lumea isi ia rolul cat se poate de in serios, constienti fiind ca, atunci cand vine vorba de razboi, "repetitia este mama invataturii". Pe fondul contextului geo-politic din Europa de Est, dar si datorita facilitatilor existente, poligonul a devenit un punct de trecere important in antrenamentul si dezvoltarea profesionala a oricarui militar NATO. Intins pe 11 hectare, poligonul de la Cincu este preferat de multi militari din cadrul Aliantei datorita conditiilor ce permit trageri cu munitie reala si pregatirea unor misiuni cu un grad de complexitate crescuta. De aceeasi parere sunt si cei circa 400 de soldati romani care se pregatesc intens pentru inca o zi de patrula in "Afganistanul romanesc".

In patrula cu romanii

"O zi la Cincu face cat o zi de Afganistan", marturiseste maiorul Mihai Pintiliciuc, un veteran al misiunilor din Orientul Mijlociu si purtatorul de cuvant al batalionului. Vizibil marcati de lipsa de odihna din ultimele zile, "Dragonii Transilvani" se imbarca in blindatele aliniate in fata poli... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro