REPORTAJ Unde pleaca romanii la studii in strainatate. Pe urmele lui Tony Blair, la facultate

REPORTAJ Unde pleaca romanii la studii in strainatate. Pe urmele lui Tony Blair, la facultate

Aglomeratia e mare la targul de universitati, in primele ore de la deschidere, sute de elevi de clasele a XI-a si a XII-a s-au inghesuit la standurile universitatilor straine. De asemenea, daca lucrezi 56 de ore pe luna, primesti o bursa de 250 de euro de la stat", ii povesteste romanca de la Institutul de Inginerie din Gronningen, Edith Stan. Astfel, va veni pentru prima data la Bucuresti ESC La Rochelle Business School din Franta, specializata in programe de afaceri si turism international in limbile franceza si engleza, care a fost aleasa de Financial Times drept una dintre cele mai bune scoli de afaceri pentru studii de masterat in domeniul managementului. Printre noii participanti se numara si Academia Italiana de Arte si Design NABA, Vrije University Bruxelles, cu programe de studii postuniversitare in inima Europei, pentru care taxele incep de la 620 de euro pe an, si universitatea austriaca de stiinte aplicate Carinthia, cu un pret de 363 de euro pe semestru pentru programele de licenta.

acum 73 luni (11 Oct 2014)

Aglomeratia e mare la targul de universitati, in primele ore de la deschidere, sute de elevi de clasele a XI-a si a XII-a s-au inghesuit la standurile universitatilor straine.

La Institutul de Inginerie din Groningen, spre exemplu, o tanara venita tocmat din Buzau, Raluca Lazarescu, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National "B. Hasdeu" se intereseaza de cursurile de robotica. De partea cealalta a standului, o tanara care a terminat anul trei la Institut ii povesteste cum stau lucrurile acolo.

"Ai un singur semestru in care studiezi robotica la licenta si trebuie sa construiesti trei tipuri de robotei, dintre care unul care sa navigheze prin labirint si altul care poate sa se balanseze. Studiile costa 2.000 de lei pe an, nu avem burse la universitate, dar poti aplica pentru imprumut din partea guvernului olandez. De asemenea, daca lucrezi 56 de ore pe luna, primesti o bursa de 250 de euro de la stat", ii povesteste romanca de la Institutul de Inginerie din Gronningen, Edith Stan.

Ea a spus ca la inceput a fost un soc contactul cu lumea lor, Olanda fiind o civilizatie foarte diferita de a noastra si ca a decis sa nu se mai intoarca inapoi in Romania din lipsa de oportunitati.

Nu numai stiintele sunt cautate de elevi, am intalnit si o tanara care vrea sa devina jurnalist.

City University, locul unde a studiat Tony Blair

Printre universitatile prezente la targul World Education sunt si cateva care nu au mai venit pana acum sa isi prezinte oferta aici, printre care si o universitate londoneza celebra pentru alumni precum Tony Blair si Margret Tatcher, care au studiat la The City Law School, institutie preluata de City University in 2001.

"Avem 13.000 de studenti la universitate dintre care 60 sunt romani. In general, studentii romani sunt foarte interesati de studiile de business si finante, pe locul al doile... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro