REPORTAJ Transplantul de plamani, intre vis si realitate in Romania
De mai bine de un an, Adrian Popa, un bucurestean de 43 de ani, respira prin plamanii unui donator din Austria. Si are de ce: literatura de specialitate arata ca, in lipsa tratamentului, speranta de viata a pacientilor cu hipertensiune arteriala pulmonara este cuprinsa intre 6 luni si 4,5 ani, ceea ce o face comparabila cu forme grave de cancer. Din 2008, era dependent de tubul de oxigen, iar in 2011 a fost foarte aproape de sansa de a fi transplantat - Ministerul Sanatatii a aprobat dosarul lui de obtinere de fonduri prin Ordinul 1011. DATORII EXTERNE URIASE Romania are in prezent datorii de 180 milioane de euro catre furnizorii de servicii medicale de varf care nu se fac in tara, o parte din aceasta suma fiind legata de transplantul pulmonar. "Avem echipa de medici pregatita, dar n-avem dotarile necesare" De cinci ani, medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", din Bucuresti, fac demersuri pentru infiintarea unui Centru de Transplant Pulmonar. Practic, suma calculata de noi pentru a putea naste acest Centru romanesc de Transplant Pulmonar este de 14-15 milioane de euro, din care 8 milioane puteau fi procurate din fonduri europene", a explicat prof. "Daca acum 20 de ani, speranta de viata la cinci ani a pacientilor transplantati era de 40%, acum aceasta e de 55%, cu o calitate a vietii medie spre buna.
De mai bine de un an, Adrian Popa, un bucurestean de 43 de ani, respira prin plamanii unui donator din Austria. In doar cateva ore era pe masa de operatie. Transportul de urgenta se facuse cu un avion sanitar special, apoi cu ambulanta.
Adrian Popa suferea de hipertensiune arteriala pulmonara (HTAP), o boala de care nu auzise niciodata pana in 2008.
"Sunt multi pacienti care raman in afara programului si sunt pusi pe liste de asteptare. Ele se iau direct de la medicul pneumolog care te ingrijeste. Acestia sunt oameni care se sting cu zile", se lasa cuprins de indignare Adrian Popa. Si are de ce: literatura de specialitate arata ca, in lipsa tratamentului, speranta de viata a pacientilor cu hipertensiune arteriala pulmonara este cuprinsa intre 6 luni si 4,5 ani, ceea ce o face comparabila cu forme grave de cancer.
Adrian Popa, in 2012, inainte de aparitia complicatiilor FOTO Arhiva personala
In cazul lui, medicamentele nu si-au facut pe deplin efectul, iar starea i se agrava de la o luna la alta. In 2011 a fost nevoit sa renunte la serviciu, pentru ca nu mai facea fata solicitarilor, iar medicii au inceput sa aduca in discutie tot mai des si mai insistent perspectiva transplantului. Si-a asumat conducerea Asociatiei Romane de Transplant Pulmonar si incearca sa-i ajute si sa-i sprijine pe oamenii aflati in situatii disperate.
Si se tine de cuvant. I-a fost alaturi si l-a indrumat pe Costin Iancu, un tanar de 36 de ani din Moreni, judetul Dambovita, aflat acum in tratament postoperator in clinica din capitala Austriei. "Pe data de 21 octombrie am fost sunat de la Viena. In aceeasi zi, la ora 18.00, am intrat in sala de operatie, iar interventia a durat pana la ora unu si jumatate noaptea", a detaliat Costin, abia vorbind, la telefon.
Costin Iancu, alaturi de dr. Florin Olteanu, cardiolog in Moreni FOTO Arhiva personala