Reportaj. Refugiatii sirieni parasesc Bulgaria pentru purgatoriul german

In acelasi timp, odata cu inrautatirea situatiei refugiatilor din Turcia, mii de sirieni alaturi de alti cautatori de azil au traversat aceeasi fasie de pamant lunga de 30 de km -de langa punctul de frontiera Lesovo - o zona deluroasa si impadurita, in care este dificil sa identifici oamenii cu ajutorul camerelor cu termoviziune. Dupa ce au facut cererea de azil, Ali si familia sa au fost mutati Harmanli, la vreo 60 de km de granita , intr-o cazarma abandonata transformata rapid in tabara de refugiati pentru a evita supraaglomerarea altor centre. Doi barbati au atacat un bulgar de origine turca, de 28 ani, care a intrat in coma in urma bataii primite pe cand se intorcea acasa de la lucru, de la Sofia. Un program anterior, care prevedea cursuri de limba si de pregatire profesionala, conceput pentru mai putin de o suta de persoane, s-a incheiat anul trecut. Ingrijorat de relatarile din presa despre sirienii intorsi de la granita, el nu si-a cumparat un bilet obisnuit de la aeroport sau dintr-o statie de autobuz. Voiajul a durat 35 de ore, intr-un vechi microbus rosu in care se aflau opt personae, pretul fiind de 235 euro de persoana, inclusiv micile sume de bani date drept mita la frontiera romaneasca si la cea maghiara, povesteste Ali. Ei si copiii lor - un baiat in varsta de 12 ani, o fata adolescenta si o alta in varsta de aproximativ 20 de ani, au sosit in Bulgaria cu putin timp inaintea lui Ali, in octombrie 2013, urmand aceeasi cale. Astfel ca familii precum cea a lui Ali si a Aishei traiesc in nesiguranta, cu teama si tristetea de a fi refugiati de razboi, departe de tara natala.

acum 63 luni (3 Jan 2015)

La oprirea taxiului, ultimele cuvinte ale chemarii la rugaciune se amesteca lent in zgomotul strazii, intr-o seara calda de iunie.

Zona este populata de emigranti din Orientul Mijlociu, asa ca lui Ali nu i-a luat prea mult timp sa gaseasca un vorbitor de kurda si araba, limbile sale materne.

"De aici ii duc pe refugiati in Germania?" ii intreaba Ali cu voce scazuta pe doi barbati care-si pierd vremea in fata unui magazine de haine la mana a doua.

La cererea lor, numele lui Ali si ale celor din familia sa au fost schimbate in acest articol. Ei se numara printre miile de sirieni care, anul trecut, s-au refugiat in Bulgaria din cauza razboiului civil din tara lor, si apoi au traversat Europa in cautarea unei vieti mai bune. Povestea calatoriei lor infatiseaza greutatile cu care se confrunta, dar si diferenta dintre realitate si politicile Uniunii Europene in materie de azil politic.

Pentru a le descrie experientele, Balkan Investigative Reporting Network l-a urmarit pe Ali si pe membrii familiei sale de la sfarsitul anului trecut: i-a vizitat in Bulgaria si Germania, si a tinut legatura cu ei telefonic sau prin intermediul retelelor de socializare. De asemenea, BIRN a discuitat despre problemele refugiatilor cu autoritatile responsabile de situatia lor in cele doua tari.

Ali este un student kurd de 25 de ani, slab, cu parul ca pana corbului. Tatal lui a murit in Rojava - numele dat de kurzi tarii lor natale Siria - pe cand Ali era doar un copil.

De cand au devenit refugiati, Ali - devenit de-facto capul familiei pentru ca vorbeste englezeste - incearca sa lase impresia ca situatia e sub control. In vara lui 2013, se intorcea acasa, dupa sesiunea de examene, cand militanti mascati au oprit autobuzul in care se afla.

Dupa cinci zile de captivitate, tinerii au fost eliberati.

Familia a parasit Siria in graba, cu ajutorul unui prieten care i-a trecut granita in Turcia si apoi au mers cu autobuzul pana ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro